23 Μαΐ 2009

«Σοσιαλισμός», «βαρβαρότητα» και πολιτική ασχετοσύνη

Συνεχίζεται και σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τη ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;». Ο Καραμανλής το εκμεταλλεύτηκε χθες αμέσως και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, επιχείρησε σήμερα να τα μαζέψει λέγοντας μεταξύ άλλων: «…το εδώ και δεκαετίες διατυπωμένο πολιτικό και φιλοσοφικό δίλημμα, “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”, σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αναφέρεται στους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας, ή σε οποιονδήποτε πολίτη».

Από κοντά και η Αλέκα που δήλωσε σήμερα: «Είναι άδικη η αγανάκτηση του Πρωθυπουργού. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, όση σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο, άλλη τόση έχει το ΠΑΣΟΚ με το σοσιαλισμό».

Συλλαμβάνονται απαξάπαντες αδιάβαστοι. Η φράση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;» διατυπώθηκε για πρώτη φορά από την Ρόζα Λούξεμπουργκ. Αυτός όμως που την έκανε «διάσημη» και την έβαλε στο θεωρητικό λεξιλόγιο ήταν ο Ζαν Πωλ Σαρτρ με την κριτική του στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας για τον σταλινισμό και τον υπαρκτό σοσιαλισμό. Στο δοκίμιό του «Matérialisme et Révolution» που γράφτηκε στις αρχές του 1946 γράφει μεταξύ άλλων: «Μπορούν να υπάρξουν πολλοί βαρβαρισμοί και πολλοί σοσιαλισμοί. Μπορεί να υπάρξει ακόμα και ένας βάρβαρος σοσιαλισμός».

Για πολλούς στο δοκίμιο αυτό του μεγάλου Γάλλου Φιλοσόφου περιέχονται οι βασικές του θέσεις εναντίον του Μαρξισμού και είναι πιο σημαντικό ακόμα και από το «Υπαρξισμός και Ανθρωπισμός»

Συνεχίζοντας την επεξεργασία των θέσεων εναντίον του υπαρκτού σοσιαλισμού και υπέρ του διαλεκτικού υλισμού ο Σαρτρ υπενθύμιζε στο ίδιο κείμενο και τα λόγια του Λένιν: «Ο ευφυής ιδεαλισμός είναι πιο κοντά στον ευφυή υλισμό, παρά στον ανόητο υλισμό»

Προφανώς οι σημερινοί εκπρόσωποι του υπαρκτού σοσιαλισμού και των πράσινων εκδοχών του δεν έχουν και τόσο μεγάλη σχέση με τον ευφυή διαλεκτικό υλισμό.

ΠΗΓΗ: ANTI WEBLOG