11 Σεπ 2011

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Χαλκίδας : Μήνυμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2011-2012


Δ.Α.Κ.Ε.  ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΧΑΛΚΙΔΑΣ
http//: dakepech.blogspot.com       e-mail: dakepech@yahoo.gr  
                        
                                                                                       11/9/2011

Μήνυμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2011-2012

Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς βρίσκει την εκπαίδευση με πρωτόγνωρα προβλήματα που καθημερινά διογκώνονται. Ο περιβόητος προγραμματισμός της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας αποδεικνύεται «κενός περιεχομένου».
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βερμπαλίζει, χρησιμοποιεί επικοινωνιακά «τερτίπια» και «ψευτό-προοδευτικούς» όρους προσπαθώντας να καλύψει την ανεπάρκειά της.
Στην πράξη, όμως, αδυνατεί να πετύχει το αυτονόητο. Να ξεκινήσει η σχολική χρονιά απρόσκοπτα. Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες. Διαλύουν τη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση και απογοητεύουν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.
Συγκεκριμένα, στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας:
*     Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα χαθούν χιλιάδες ώρες διδασκαλίας αφού απουσιάζουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί.
*     Τα βιβλία δεν θα είναι στα σχολεία. Όπως όλα δείχνουν η αποστολή τους θα έχει ολοκληρωθεί με τον ερχομό του… Άι Βασίλη!
*     Οι σχολικές επιτροπές αδυνατούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη ακόμα και των βασικών λειτουργικών αναγκών των σχολείων αφού οι Δήμοι, που είναι υπεύθυνοι για τη χρηματοδότησή τους αλλά και τη μεταφορά των μαθητών, δεν έχουν τα αναγκαία κονδύλια. Η κυβέρνηση μετακυλύει τις ευθύνες στην «ακρωτηριασμένη» οικονομικά και θεσμικά Τοπική Αυτοδιοίκηση με θύμα την Παιδεία.
*     Το Νηπιαγωγείο συνεχίζει να είναι το «αποπαίδι» της εκπαίδευσης. Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή παραμένει ξεχασμένη στις «καλένδες».
*     Το σαρωτικό κύμα των συγχωνεύσεων, υποβιβασμών και καταργήσεων σχολικών μονάδων οδηγεί στην αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και σε κοστοβόρες και ψυχοφθόρες μετακινήσεις μαθητών.
*     Οι δράσεις για τη σχολική στέγη έχουν «παγώσει». Χιλιάδες μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε ακατάλληλα κτήρια και «δεν ιδρώνει το αφτί» κανενός!
*     Πραγματοποιήθηκαν οι λιγότεροι διορισμοί εκπαιδευτικών (ακόμα και από το 1950). Μόλις 133(!) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 413 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
*     Περιορισμένες είναι οι προσλήψεις αναπληρωτών.
*     Η δραματική μείωση των διορισμών σε συνδυασμό με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας διογκώνουν την ανεργία και δημιουργούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για τους εκπαιδευτικούς. 
*     Οι μεταθέσεις ήταν ελάχιστες ενώ για πρώτη φορά καθυστέρησαν τόσο πολύ οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών. Η ανασφάλεια και η αγωνία κορυφώνεται, οικογένειες διαλύονται και χιλιάδες εκπαιδευτικοί αγνοούν το πού θα υπηρετήσουν.
*     Ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου βάλλεται με την κατάργηση ολοήμερων τμημάτων στα ολιγοθέσια σχολεία. Οδηγείται σε απαξίωση και μετατρέπεται σε «παιδοφυλακτήριο».
*     Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα «κατεδαφίζονται»!
*     Η αφαίμαξη στα εισοδήματά μας συνεχίζεται με ασταμάτητο και προκλητικό τρόπο.
*     Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν οι πιο «κακοπληρωμένοι» δημόσιοι υπάλληλοι και το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο αναμένεται να επιδεινώσει την όλη κατάσταση.
*     Οι δαπάνες για την Παιδεία έχουν υποστεί καθίζηση. Βρίσκονται κάτω από το 2,70% ενώ οι κυβερνώντες έταζαν «λεφτά υπάρχουν» και θα δώσουν το 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία.
*     Τα Γραφεία Εκπαίδευσης υπολειτουργούν μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας και αποδιοργάνωσης και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους συναδέλφους.
*     Στις πρόσφατες επιλογές Διευθυντών Σχολικών μονάδων αναδείχθηκε ένα ρεσιτάλ κομματισμού, αναξιοκρατίας, ημετεροκρατίας και φαυλότητας.
*     Η εκπαίδευση Ελληνοπαίδων εξωτερικού απαξιώνεται. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, «αποψιλώνουν» από εκπαιδευτικό προσωπικό τα σχολεία Ελληνοπαίδων εξωτερικού ανακαλώντας επιλεκτικά συναδέλφους.
Απέναντι σ’ αυτή την πρωτοφανή αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στην προχειρότητα και την αναξιοκρατία, οφείλουμε να αντισταθούμε και να αγωνιστούμε για να σταματήσουμε την παρακμή και την οπισθοδρόμηση.
Να συγκρουστούμε με την παρακμή και τους εκφραστές της.
Να αγωνιστούμε για την αναβάθμιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.

Καλή σχολική χρονιά! Δύναμη και υγεία σε όλους!

Από τη ΔΑΚΕ/Π.Ε. Χαλκίδας