19 Φεβ 2013

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.: «Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις…» Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας διαψεύδεται για πολλοστή φορά!!!



Αθήνα, 19 - 02 - 2013
ΟΧΙ στην Αύξηση Ωραρίου Εκπαιδευτικών
ΟΧΙ στην Ανεργία

«Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις…»
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας
διαψεύδεται για πολλοστή φορά!!!


Με την έγκριση της επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 που ψηφίστηκε χθες (18/02/2013) από τους εκπροσώπους μας στο ελληνικό Κοινοβούλιο που αναφέρεται μεταξύ άλλων στη «μείωση αναπληρωτών μέσω αύξησης των ωρών διδασκαλίας» και με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα εφημερίδων που αναφέρονται στην αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. επισημαίνει τα εξής:
*     Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μόνο μήνες από την κατηγορηματική τοποθέτηση «ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται» τόσο από τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο όσο και από τον Υφυπουργό κ. Παπαθεοδώρου σε ερώτημα του Προέδρου της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. και Αντιπροέδρου της ΔΟΕ Χαράλαμπου Κόκκινου «κατά πόσο ευσταθούν οι φήμες και τα σενάρια για πιθανή αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση που η προηγούμενη Υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου είχε επεξεργαστεί». Σήμερα η πολιτική ηγεσία διαψεύδεται και επισήμως! Οποία αξιοπιστία!!!
*     Θυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι το ωράριο των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι στο μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ (21-25 ώρες διδακτικό και 30 ώρες εργασιακό εβδομαδιαίως) με τη διαφορά ότι σε αυτές τις χώρες οι δαπάνες για την Παιδεία είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τις δαπάνες για την Παιδεία στη χώρα μας και οι μισθοί των εκπαιδευτικών πολύ καλύτεροι.
*     Η αύξηση του ωραρίου γίνεται αποκλειστικά για την εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και δεν κινείται στην κατεύθυνση της ποιοτικής αναβάθμισης της εκπαίδευσης. Δεν εξυπηρετεί κανέναν απολύτως παιδαγωγικό στόχο. Αντίθετα θα δημιουργήσει σύγχυση στις σχολικές μονάδες και ενδεχομένως να οδηγήσει σε υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών για τη συμπλήρωση του ωραρίου.
Ο Έλληνας Εκπαιδευτικός σφυροκοπείται ανελέητα από τις μνημονιακές πολιτικές και στοχοποιείται διαρκώς.
Οι σφοδρές επιθέσεις στα εργασιακά μας δικαιώματα (μείωση αποδοχών, απουσία ουσιαστικής επιμόρφωσης, έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κατεδάφιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, διαθεσιμότητα και απολύσεις, εφαρμογή αξιολόγησης - χειραγώγησης κ.α.) δεν έχουν τέλος.
Τα σχολεία σήμερα λειτουργούν και εξακολουθούν να παράγουν έργο μόνο χάρη στο φιλότιμο και την προσπάθεια των εκπαιδευτικών μιας και η υποχρηματοδότηση, τα κενά σε εκπαιδευτικούς, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή βάζουν εμπόδια στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Με την υλοποίηση αυτής της απόφασης δημιουργούνται στρατιές ανέργων και στην εκπαίδευση. Χιλιάδες συνάδελφοί μας αναπληρωτές δεν θα εργαστούν τη νέα σχολική χρονιά και σε συνδυασμό με τους μηδενικούς διορισμούς μονίμων που αναμένονται το 2013 (συνέχεια των ελάχιστων διορισμών μονίμων του 2012 και του 2011) θα διογκώσουν τις ουρές ανεργίας και στους εκπαιδευτικούς. 
Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αντοχές του Κλάδου μας έχουν τελειώσει και δεν ανεχόμαστε περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής μας.

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. καλεί
την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να  μην προχωρήσει στην αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών στην Π.Ε. και με συγκεκριμένες  πράξεις να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς της χώρας μας που οι μνημονιακές πολιτικές τους έχουν οδηγήσει στα όρια της εξαθλίωσης.
Θυμίζουμε επίσης ότι το δικαίωμα στην εργασία είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των συναδέλφων μας (αναπληρωτών και μόνιμων) και αυτό ας το κατανοήσει, επιτέλους, η Πολιτεία!

Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας



Χαράλαμπος Κόκκινος

Μάνος Ανδρουλάκης