22 Ιαν 2013

Παληγιάννης Βασίλης : Επισημάνσεις – προτάσεις για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών



Επισημάνσεις – προτάσεις για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών

Με καθυστέρηση 2½ μηνών εκδόθηκε η εγκύκλιος των μεταθέσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η μη έγκαιρη έκδοση της εγκυκλίου οφείλεται στην καθυστέρηση ψήφισης από την Βουλή των Ελλήνων της ρύθμισης για την κατάργηση της υποχρεωτικής διετίας στην οργανική θέση για υποβολή αίτησης μετάθεσης.
Μια ρύθμιση θετική για τους εκπαιδευτικούς, μια ρύθμιση που ικανοποιεί ένα βασικό αίτημα του Κλάδου, καταργώντας την τιμωρητική διάταξη «Διαμαντοπούλου».

Η θετική αυτή ρύθμιση ισχύει και για τις μεταθέσεις από ΣΜΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ σε ΣΜΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ και από ΣΜΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ σε «κανονικό» σχολείο της ίδιας ή άλλης περιοχής.
Από σήμερα ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων μετάθεσης.
Όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να συμπληρώσουν με προσοχή την αίτηση μετάθεσης και να ελέγξουν την ορθότητα των καταχωρηθέντων στοιχείων. Ενστάσεις σχετικές με λανθασμένη καταχώρηση προτιμήσεων και στοιχείων δεν γίνονται δεκτές.
Οι ανακλήσεις αιτήσεων μετάθεσης μπορούν να υποβληθούν έως 22/02/2013.
Ανακλήσεις μεταθέσεων δεν γίνονται. 
Οι μεταθέσεις πραγματοποιούνται με βάση τα οργανικά κενά. Σήμερα κανείς δεν γνωρίζει τον αριθμό αυτών των κενών.
Το 2012 είχαν υποβληθεί 8.813 αιτήσεις μετάθεσης και ικανοποιήθηκαν 2.143, ποσοστό 24,32%.
Οι περσινές βάσεις μεταθέσεων δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν βάση για τις φετινές μεταθέσεις.
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας των φετινών μεταθέσεων, παρά την καθυστέρηση στην έκδοση της εγκυκλίου και υποβολής των αιτήσεων, πρέπει να ολοκληρωθεί στα πλαίσια του προβλεπόμενου χρόνου.
Ταυτόχρονα είναι αδήριτη ανάγκη να επαναλειτουργήσει η επιτροπή μεταθέσεων-αποσπάσεων προκειμένου να εξετάσει όλο το νομοθετικό πλαίσιο για να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα μεταθέσεων και αποσπάσεων, απλό, κατανοητό, δίκαιο, αντικειμενικό και αποδεκτό από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Πάντα στη διάθεσή σας,

Παληγιάννης Βασίλειος