23 Οκτ 2013

Παληγιάννης Βασίλης : Αποσπάσεις τέλος Θεατές στο «θέατρο του παραλόγου»!!!



                                                                   Αθήνα, 23/10/2013

Αποσπάσεις τέλος
Θεατές στο «θέατρο του παραλόγου»!!!
Στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ με θέμα τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ επικράτησε η «λογική του παραλόγου».

Συγκεκριμένα η διοίκηση, με «άνωθεν» εντολές, εισηγήθηκε την πραγματοποίηση αποσπάσεων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων μόνο από τις Διευθύνσεις με λειτουργικά πλεονάσματα. Το αποτέλεσμα ήδη είναι γνωστό.
Δεκατέσσερις (14) αποσπάσεις όταν τα κενά ειδικοτήτων ξεπερνούσαν τα 1.340.
Συνάδελφοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας, με 1, 2 και 3 παιδιά «αναγκάζονται» να υπηρετήσουν σε σχολεία, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις οικογένειές τους.
Αλήθεια, ποιος θα απαντήσει στο εύλογο ερώτημα όλων αυτών των συναδέλφων μας για τη μη ικανοποίηση της απόσπασής τους όταν σήμερα ή αύριο θα διαπιστώσουν πως στις περιοχές που ζητούσαν να αποσπαστούν αποσπάστηκαν συνάδελφοι από τη Δευτεροβάθμια ή προσλήφθηκαν αναπληρωτές;
Τι πειστική απάντηση θα δώσουν στους συναδέλφους δασκάλους και νηπιαγωγούς που αν και είχαν σοβαρούς οικογενειακούς λόγους οι αιτήσεις απόσπασής τους ούτε καν συζητηθήκαν στο συμβούλιο με το πρόσχημα να μη διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων;
Πώς είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται η πολιτική ηγεσία πως με τις αποφάσεις της «διαλύει οικογένειες»;
Πώς είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται η ηγεσία του Υπουργείου πως πολιτικές που επί της ουσίας «τιμωρούν» τους εκπαιδευτικούς είναι εις βάρος της εκπαίδευσης;
Το μόνο θετικό της συνεδρίασης του ΚΥΣΠΕ στις 22/10/2013 ήταν η ομόφωνη πρόταση του Συμβουλίου για αποσπάσεις είκοσι εννέα (29) συναδέλφων για σοβαρότατα προβλήματα υγείας.
Δυστυχώς, οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών για το σχολικό έτους 2013-2014 ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν.
Η έλλειψη ουσιαστικού προγραμματισμού, υπευθυνότητας, ανθρωπιάς αλλά και η έλλειψη διαλόγου πολιτικής ηγεσίας, διοίκησης και αιρετών κυριάρχησαν στη διαδικασία των αποσπάσεων.
Αποτέλεσμα ήταν να έχουμε τις λιγότερες αποσπάσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετά τη Μεταπολίτευση.
Η οργή, η αγανάκτηση, οι έντονες διαμαρτυρίες των συναδέλφων είναι απόλυτα δικαιολογημένες.

Πάντα στη διάθεσή σας


Παληγιάννης Βασίλειος