15 Οκτ 2013

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.: Οι εκπαιδευτικοί πάντα παρόντες Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Παιδείας στο απουσιολόγιο

14 - 10 - 2013

Οι εκπαιδευτικοί πάντα παρόντες
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Παιδείας στο απουσιολόγιο

Οι αναπληρωτές δεν είναι εκπαιδευτικοί  β’ κατηγορίας!


Για μια ακόμη φορά στη φετινή χρονιά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ καταφέρνει να προκαλέσει με τις ενέργειές της.
Τη στιγμή που μαθητές κι εκπαιδευτικοί ταλαιπωρούνται απίστευτα από κενά, εξ αιτίας των μηδενικών διορισμών, από άδικες μετακινήσεις κι από την παντελή έλλειψη στήριξης στη δημόσια εκπαίδευση, η τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείου Παιδείας  σε  νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος(!!!) και αφορά το «βιβλίο παρουσίας προσωπικού» και το «ατομικό δελτίο παρουσίας προσωπικού» αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επενδύει στα επικοινωνιακά παιχνίδια αντί να μεριμνά για την επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων που ταλανίζουν την εκπαίδευση.
Δε γνωρίζουν άραγε οι ιθύνοντες του Υπουργείου ότι η  προσέλευση και η αποχώρηση των εκπαιδευτικών από τις σχολικές μονάδες δεν υπήρξε ποτέ ανεξέλεγκτη;
Ο κλάδος των εκπαιδευτικών δε φοβάται τον οποιοδήποτε έλεγχο, πολύ δε περισσότερο αυτόν που αφορά τη φυσική του παρουσία στα σχολεία. Εξάλλου, η απουσία του εκπαιδευτικού γίνεται άμεσα αισθητή στους μαθητές, στους γονείς και στους συναδέλφους του.
Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εμφανίζεται ως μόνιμος ελεγκτής και δίχως ίχνος αυτοκριτικής. Ενώ, λεκτικά, αναγνωρίζει το σημαντικό έργο των εκπαιδευτικών, που χάρη στο φιλότιμό τους και αντιμέτωποι με χιλιάδες προβλήματα κρατάνε όρθια τη Δημόσια Εκπαίδευση, έρχεται με αυτές τις κινήσεις να δείξει ότι ασχολείται με τον τύπο και όχι με την ουσία.
Επισημαίνουμε ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί δηλώνουν το παρόν στις σχολικές μονάδες. Αυτό θα το επιβεβαιώσει και το «παρουσιολόγιο» που το μόνο που έχει να «προσφέρει» είναι μια επιπλέον, ανούσια, γραφειοκρατική επιβάρυνση στους Διευθυντές των σχολείων και τη βεβαιότητα στους εκπαιδευτικούς ότι η πολιτική ηγεσία υποτιμά την προσφορά τους.
Στο «απουσιολόγιο» όμως θα αναγραφεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που λόγω της ολιγωρίας της και της έλλειψης διορισμών οδήγησε τους μαθητές στο να χάσουν χιλιάδες διδακτικές ώρες. 
Δυστυχώς, στο απουσιολόγιο της εργασίας γράφτηκαν 8.000 συνάδελφοί μας αναπληρωτές που ενώ πέρσι ήταν στην εκπαιδευτική διαδικασία, στη φετινή σχολική χρονιά, λόγω των άδικων και ανάλγητων μνημονιακών πολιτικών,  έχουν προστεθεί στις μαύρες λίστες της ανεργίας.
Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα «αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να τοποθετούνται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή σε άλλη περιοχή μετάθεσης από αυτή που είχαν επιλέξει». Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται το παράλογο δόγμα της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ «ότι πάνω από τους ανθρώπους υπάρχουν οι αριθμοί» αλλά και η παντελής έλλειψη σεβασμού σε κάθε έννοια δικαίου, αφού η πολιτεία αναγνωρίζει στον εαυτό της το δικαίωμα να παραβιάζει πίνακες κατάταξης και προτιμήσεων. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κάποιος αυτή την προσθήκη στην τροπολογία που δίνει τέλος σε βασικές αρχές χρηστής διοίκησης και σε οποιονδήποτε ατομικό και οικογενειακό προγραμματισμό αναπληρωτή εκπαιδευτικού.
Το Υπουργείο ελαστικοποιεί περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις, φέρνει «εργασιακό μεσαίωνα» στην εκπαίδευση και αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι εκεί που το ίδιο αδυνατεί να  προγραμματίσει καλεί τον Έλληνα εκπαιδευτικό να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα». 
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν είναι εκπαιδευτικοί β’ κατηγορίας. Είναι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την ίδια  σκληρή εκπαιδευτική καθημερινότητα με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και απαιτούμε γι’ αυτούς ισότιμη και δίκαια  μεταχείριση.
Αν η πολιτική ηγεσία σέβεται, έστω και στο ελάχιστο, τις δημοκρατικές αρχές στη λειτουργία της εκπαίδευσης οφείλει να αποσύρει άμεσα κι αυτήν την απαράδεκτη τροπολογία.


Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.