30 Νοε 2009

Νίκη του Αντώνη και της Κοινωνίας των Πολιτών

Αυτό που συνέβη χθες δικαίως μπορεί να χαρακτηρισθεί κατά την γνώμη μας ως «η αρχή της νέας μεταπολίτευσης», αλλά και ως «η επανάσταση των μικρομεσαίων».

750.000 πολίτες στήθηκαν επι ώρες στην ουρά για να ψηφίσουν παρά τα προβλήματα και τα εμπόδια που παρέμβαλαν συνεχώς οι ηττηθέντες μηχανισμοί και στο τέλος εμπιστεύτηκαν στον Αντώνη Σαμαρά την ευθύνη για την ανατροπή του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και την ανόρθωση της πατρίδας.

Γιατί πέρα από όλα τα άλλα, δυο ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν στην μεγάλη αυτή νίκη: Η καταδίκη των τζακιών και των δυναστειών που έκαναν τη ΝΔ ένα κόμμα πελατών και διαπλεκομένων. Και η υπόσχεση ανάτασης του πατριωτικού ιδεολογικού και πολιτικού λόγου.

Η νίκη Σαμαρά, είναι η νίκη των πολιτών που απαίτησαν να έχουν λόγο στη διαμόρφωση της ηγεσίας, και κατ’ επέκταση των συνθηκών και τρόπου λειτουργίας της παράταξης που υποστηρίζουν. Και πέτυχαν.

Ή ήττα της Μπακογιάννη, είναι η ήττα των εξωθεσμικών παραγόντων, της οικογενειακής βαρονείας, των μηχανισμών και της διαπλοκής, εν πολλοίς, αυτού που ονομάστηκε «σύστημα Μητσοτάκη». Και απέτυχαν.

750.000 ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες, για την ανάδειξη προέδρου μιας παράταξης. Πολλοίς από αυτούς αποδέχθηκαν να εγγραφούν ως μέλη ενός κόμματος που ονομάζεται ΝΔ. Κανείς δεν τους υποχρέωσε. Πήγαν αυτοβούλως, με την διάθεση να έχουν λόγο, και την επιθυμία να καταγραφεί η επιλογή τους. Σηματοδοτούν την ανερχόμενη πολιτική δύναμη, την «κοινωνία των πολιτών». Μια κοινωνία πολιτών, που επιζητεί στέγη εκεί όπου θα εισακούεται, και θα έχει λόγο στις πολιτικές επιλογές και αποφάσεις του σπιτιού της.

Και όλα αυτά χάρις στον Αντώνη Σαμαρά που περνώντας μέσα από την κόλαση της πολιτικής μοναξιάς, όπου οδηγήθηκε λόγω της ανυποχώρητης επιμονής στα πιστεύω του, κατάφερε να αναδειχθεί σε έναν ώριμο πολιτικό ηγέτη που μπορεί να συνδυάσει τον ρεαλισμό με το συναίσθημα (όπλο ακαταμάχητο).

Για να είμαστε λοιπόν ξεκάθαροι εξαρχής. Η χθεσινή ανήκει σε δύο παράγοντες: στον Αντώνη και στους πολίτες που συνυπέγραψαν το εγχείρημά του.

Ο τρίτος καθοριστικός παράγοντας ήταν φυσικά το Διαδίκτυο. Οι δεκάδες ανώνυμοι μπλόγκερς και τα ιστολόγια που συστρατεύθηκαν σε αυτόν τον αγώνα και κατάφεραν να σπάσουν την απομόνωση που επιχείρησαν να επιβάλουν αρχικά στον Αντώνη τα ΜΜΕ, να περάσουν στην βάση το μήνυμά του και να απαντήσουν αποτελεσματικά στις προκλήσεις και την λάσπη της άλλης πλευράς.

Εξίσου σαφής είναι τα θέματα που έχει να καλύψει η νέα ηγεσία της ΝΔ:

1. Δυναμική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, για να αποκαλύψει την ανεπάρκεια του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας του.

2. Συνέδριο θέσεων και αρχών, όπου θα δώσει το νέο ελπιδοφόρο πολιτικό στίγμα.

3. Εκλογές Οργανώσεων, ώστε οι παρεούλες και τα καπετανάτα να εξαφανισθούν.

4. Αναδιοργάνωση κόμματος, προκειμένου νέες σύγχρονες οργανωτικές δομές να αντικαταστήσουν τις απηρχαιωμένες αντιλήψεις και λειτουργίες.

5. Νέα προγραμματική πρόταση εξουσίας, που θα ικανοποιεί τον κομματικό πυρήνα των 750.000 μελών, θα επαναβεβαιώσει την προτίμηση αυτών που στις 4 Οκτωβρίου την επέλεξαν, θα επανακάμψει εκείνους που στις τελευταίες εκλογές της γύρισαν τη πλάτη, και τέλος θα προσελκύσει νέους σκεπτόμενους πολίτες, μέσα από την εγγύηση για μια ηθικότερη, αποτελεσματικότερη, καλύτερη διακυβέρνηση για την πατρίδα.


ΠΗΓΗ: Antinews