11 Μαΐ 2010

Επιστολή Μαρκόπουλου στον GAP για τις κουρτίνες


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Αθήνα 10/05/2010

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στην τελευταία ομιλία σας στη Βουλή, αναφερθήκατε, αποκαλώντας σκάνδαλα, την υπόθεση της ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε. και την προμήθεια κουρτινών για το γραφείο Υπουργού της Νέας Δημοκρατίας. Χωρίς να αναφερθείτε σε όνομα. Αμέσως μετά, διοχετεύτηκαν από στελέχη του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης σε εφημερίδες , τιμολόγια που αφορούσαν την αγορά κουρτινών κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο.

Οφείλω επομένως δημόσια να δώσω διευκρινίσεις διότι εκτιμώ ότι οι συνεργάτες σας, σας παρέσυραν σε λεκτικό ατόπημα που με αδικεί κατάφορα.

Σε ότι αφορά την ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε. οφείλω να σας ενημερώσω ότι τα σημερινά χρέη της οφείλονται σε διακοπή της χρηματοδότησης της από την κυβέρνησή σας. Η πρώτη και μόνη ενίσχυσή της ήταν τα 450.000 ευρώ που έδωσε το Λογιστήριο του Κράτους τον Αύγουστο του 2009 και ήταν το ελάχιστο αναγκαίο ποσοστό του κεφαλαίου της για να λειτουργήσει. Όλες δε οι απαραίτητες προσλήψεις έγιναν, για την εύρυθμη λειτουργία της εν λόγω εταιρείας, πριν από την προκήρυξη των εκλογών και με βάση το νόμο περί ανώνυμων εταιρειών.

Σε ότι αφορά στην προμήθεια κουρτινών στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης όφειλαν επίσης να σας προστατεύσουν καλύτερα. Η αλήθεια είναι ότι στο τιμολόγιο των 16.000 ευρώ συμπεριλαμβάνονταν και η αγορά σκιάστρων (στόρια) 5 ορόφων του Υπουργείου. Η προμήθεια έπρεπε να γίνει από τον κωδικό του Υπουργού διότι όλα τα χρήματα που αφορούσαν στο Υπουργείο (μεταφορά σε νέα κτίριο κλπ) είχαν ήδη δικαιολογημένα ξοδευτεί. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να ικανοποιηθούν οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των εργαζομένων σε ένα κτίριο στο κέντρο της Αθήνας με τζαμαρίες σε 2 πλευρές χωρίς προστασία. Όλες οι προμήθειες έγιναν βάσει των κείμενων διατάξεων περί προμηθειών του δημοσίου και έγκριση δαπάνης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αφορούσαν τον εξοπλισμό του νέου Υπουργείου. Είναι απολύτως άδικο ένας Υπουργός να εγκαλείται επειδή φρόντισε από τον ιδιαίτερο λογαριασμό που του παρέχει το κράτος τους υπαλλήλους του Υπουργείου. Συνήθως μέχρι τώρα οι δημόσιες προμήθειες είναι υπερτιμολογημένες. Εγώ κατηγορούμαι επειδή έκανα ακριβώς το αντίθετο! Και δεν είναι μόνον τα σκίαστρα που έπρεπε να χωρέσουν στο λογαριασμό του ιδιαίτερου γραφείου του Υπουργού, είναι και η σήμανση 7 ορόφων του Υπουργείου, ο χώρος υποδοχής του ισογείου, τα διαχωριστικά γραφείων γενικής διεύθυνσης και εντοιχισμένες προθήκες ενημερωτικού υλικού. Έτσι, λοιπόν, συνολικά ξοδεύτηκαν 70.000 ευρώ για διαμόρφωση 2 ορόφων, συνολικά 700 τετρ. μέτρων, διαχωριστικά, έπιπλα, φωτιστικά, αίθουσα συνεδριάσεων και για σκίαστρα ενός Υπουργείου 7 ορόφων. Υποθέτω ότι αυτές οι πράξεις δεν οδήγησαν τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και στο Δ.Ν.Τ …

Μπορείτε να εξάγετε εύκολα συμπεράσματα αν αυτό το κόστος συγκρίνεται με διαγωνισμό ύψους 200.000 ευρώ μόνο για σκίαστρα του Υπουργείου Παιδείας σήμερα. Ζήτημα το οποίο επιμελώς αποκρύπετε.

Όλα αυτά τα γνωρίζει το πολιτικό προσωπικό που έχετε εμπιστευτεί. Ωστόσο, σας παρέσυρε. Είναι δικό σας ζήτημα η διερεύνηση ευθυνών.

Είναι όμως, δικό μου ζήτημα η υπεράσπιση της υπόληψής μου, καθώς και η αντιμετώπιση ενός απαξιωτικού κλίματος που οι έμπιστοί σας αναπαράγουν. Έγινε μια φορά από τον Υπουργό Οικονομικών με ανύπαρκτο ζήτημα για μια απόδειξη από ψαροταβέρνα. Τώρα, αναπαράγεται από εσάς με άλλο ανύπαρκτο ζήτημα. Είναι απορίας άξιον τι προσθέτει στο ΠΑΣΟΚ η στοχοποίηση μου.

Τέλος, κύριε Πρωθυπουργέ, πρόσωπα του στενού σας οικογενειακού κύκλου, όπως επίσης μέλος του ψηφοδελτίου Επικρατείας αλλά και εν ενεργεία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έχουν συνεργαστεί μαζί μου στη διάρκεια της θητείας μου. Ίσως έπρεπε να σας είχαν ενημερώσει για την προσωπική και πολιτική μου ακεραιότητα, όλους αυτούς τους μήνες που διαρκεί η συκοφαντική εκστρατεία εναντίον μου…

Μετά τιμής,

Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος