16 Οκτ 2009

Άρχισαν οι φόροι και οι…εισφορές

Από το κακό στο χειρότερο πάνε τα πράγματα στην οικονομία με τη νέα κυβέρνηση να παίρνει πίσω τη μία μετά την άλλη τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Το μεσημέρι ο υφυπουργός Οικονομίας Φίλιππος Σαχινίδης παρεμβαίνοντας στην έντονη φημολογία περί επιβολής έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις, ανέφερε ότι εξετάζονται μεν μέτρα για τη μείωση του Ελλείμματος αλλά οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη. Συνήθης και ... παλαιά η τακτική των οικονομικών υπουργών με τον έναν να διαρρέει ότι θα επιβάλλει μέτρα και τον άλλον αφού έχει καλλιεργηθεί το κλίμα, να δηλώνει ότι αυτά εξετάζονται.
Η απόφαση είναι ειλημμένη και θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων που εμφανίζουν κέρδη ενώ η εισφορά θα είναι ποσοστιαία επί της καθαρής μετά φόρων κερδοφορίας τους. Άγνωστο ωστόσο παραμένει αν τέτοια εισφορά επιβληθεί και στις τράπεζες που εμφανίζουν αθροιστικά κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πρωινή διαρροή από το υπουργείο Οικονομικών αναφερόταν σαφέστατα μόνο στις επιχειρήσεις, το οποίο σημαίνει ότι οι τραπεζίτες θα τη γλιτώσουν.

Εκτός και αν η διαρροή διατυπώθηκε επίτηδες έτσι ώστε να βγει τις επόμενες ημέρες ο Παπακωνσταντίνου και να ανακοινώσει πρώτα εισφορά για τις τράπεζες και μετά για τις επιχειρήσεις, ώστε να φανεί ότι η κυβέρνηση φορολογεί το «τραπεζιτικό κεφάλαιο» που θα έλεγαν και κουμουνιστές. Κοντολογίς, με το ... καλημέρα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ άρχισαν οι φόροι και οι εισφορές.

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr