11 Σεπ 2012

Το πρώτο κουδούνι μας βρίσκει στους αγώνες. . .


ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ   15Α - 10557  ΑΘΗΝΑ     ΤΗΛ. 210-3312793  &  6974 750407
www.dakepe.gr  e-mail: info@dakepe.gr

Αθήνα, 11/09/2012

Μήνυμα έναρξης σχολικής χρονιάς 2012 – 2013

Το πρώτο κουδούνι μας βρίσκει στους αγώνες. . .

Κάλεσμα για μαζική και δυναμική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργιακή κινητοποίηση και στις συγκεντρώσεις στις 12/9/12

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. σας εύχεται καλή σχολική και συνδικαλιστική χρονιά.
Η έναρξη και της φετινής σχολικής χρονιάς βρίσκει την εκπαίδευση με οξύτατα προβλήματα. Η χώρα αντιμετωπίζει τη δίνη των μνημονιακών πολιτικών και η εκπαίδευση και οι λειτουργοί της βιώνουν τα αποτελέσματα των ανάλγητων και αντιλαϊκών πολιτικών. Η χρονιά ξεκινά με τους εκπαιδευτικούς εξαθλιωμένους οικονομικά, υποβαθμισμένους επιστημονικά και έντονα αγανακτισμένους για τον περιορισμό των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Τα φοβικά σύνδρομα καλλιεργούνται.
Μέσα σ’ αυτό το αβέβαιο και θλιβερό περιβάλλον οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να στέκονται όρθιοι και με φιλότιμο και περηφάνια να μορφώνουν τα παιδιά του ελληνικού λαού και να στηρίζουν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Είναι γεγονός ότι η φετινή χρονιά ξεκινά με τη μάχη για το αυτονόητο να έχει οριακά κερδηθεί. Οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκαν έγκαιρα, τα βιβλία είναι στα χέρια των μαθητών και το Υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε τη δεύτερη από τις τέσσερεις (4) δόσεις της επιχορήγησης ύψους 21.000.000 ευρώ από τους ΚΑΠ στους Δήμους για να καλυφθούν οι ανάγκες των Σχολικών Επιτροπών.
Παρόλα αυτά, τα προβλήματα που ταλανίζουν εκπαίδευση και εκπαιδευτικούς παραμένουν, πιέζουν και η ανάγκη για επίλυση τους είναι άμεση και επιτακτική.
*        Οι πολιτικές που εφαρμόζονται την τελευταία τριετία οδήγησαν σε δραστική συρρίκνωση τους μισθούς μας. Αν σε αυτές τις περικοπές προστεθούν οι φοροεπιδρομές, τα χαράτσια και το κύμα ακρίβειας, η απώλεια στο εισόδημά μας ξεπερνά το 45%. Η μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση εξαιτίας του Ν.4024/11 εντείνει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί.
*        Οι δαπάνες για την Παιδεία έχουν υποστεί καθίζηση. Η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. όσον αφορά το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται για την Παιδεία (2,4%).
*        Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα κατεδαφίζονται.
*        Η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι πλέον ζητούμενο.
*        Ο εκπαιδευτικός στερείται ουσιαστικής επιμόρφωσης μιας και καταργήθηκε από το 2011 ο 90χρονος θεσμός της Μετεκπαίδευσης  ενώ, ταυτόχρονα, σταμάτησαν να  χορηγούνται εκπαιδευτικές άδειες.      
*        Το Νηπιαγωγείο συνεχίζει να είναι το «αποπαίδι» της εκπαίδευσης. Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή παραμένει ξεχασμένη στις «καλένδες», ενώ παράλληλα ζητήματα, όπως η θεσμοθέτηση του ωραρίου των Νηπιαγωγών δεν είναι στις προτεραιότητες των κυβερνώντων.
*        Οι ελάχιστοι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση την τελευταία διετία (133 το 2011 και 40 το 2012), η συνεχής αναβολή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής και η ολοένα αυξανόμενες ελαστικές σχέσεις εργασίας δείχνουν τις πολιτικές που κάποιοι επιθυμούν να εφαρμόσουν.
*        Οι δράσεις για τη σχολική στέγη έχουν «παγώσει».
*        Οι σχολικές επιτροπές μετά και την κατά 33% περικοπή της επιχορήγησης από τους ΚΑΠ και εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών από το 2012 αδυνατούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη ακόμα και των βασικών λειτουργικών αναγκών των σχολείων, παρά την εκταμίευση των 21.000.000 της δεύτερης δόσης.
*        Η διοικητική δομή της εκπαίδευσης, αποτέλεσμα των ορισμών - επιλογών της «Υπουργού της φωτοτυπίας» κ. Διαμαντοπούλου όσον αφορά στους διορισμένους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και των αναξιοκρατικών επιλογών με βάση το νόμο – λάστιχο 3848/2010 αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμη και στα στοιχειώδη όπως, για παράδειγμα, η ακριβής καταγραφή των λειτουργικών κενών.
Απέναντι σ’ αυτή την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική με τις εξοντωτικές περικοπές, την επιδείνωση των συνθηκών της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τη βάρβαρη επίθεση στους εκπαιδευτικούς οφείλουμε να:
*        αναδείξουμε τα προβλήματα
*        συγκρουστούμε με την παρακμή και τους εκφραστές της.
*        αντισταθούμε και να αγωνιστούμε για την αναβάθμιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
ü      Καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά και αποφασιστικά στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 12/9/2012 και στις συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί.
ü      Καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση των οξυμένων προβλημάτων της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.
ü      Δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι συνεχίζει αταλάντευτα την ανεξάρτητη και διεκδικητική της πορεία κοιτώντας σταθερά μπροστά, με υπεύθυνες, ποιοτικές και ρεαλιστικές προτάσεις, υπηρετώντας τους Έλληνες Εκπαιδευτικούς και τα συμφέροντα της Δημόσιας  Εκπαίδευσης.


Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας



Χαράλαμπος Κόκκινος

Μάνος Ανδρουλάκης