25 Μαρ 2009

<< Επιλογές Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Εύβοιας >>

Χαλκίδα, 5/12/2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή ανακοινώσεις της ΠΑΣΚ σχετικά με τις επιλογές στελεχών εκπαίδευσης η ΔΑΚΕ επισημαίνει τα εξής:
Είναι αλήθεια πως η ΠΑΣΚ αποφάσισε με καθυστέρηση δυο δεκαετιών και πλέον να εντάξει στο λόγο της, την έννοια της αξιοκρατίας, ενώ η ίδια με τα έργα της και τις ημέρες της, όπως είναι γνωστό στο πανελλήνιο, ανήγαγε τον κομματισμό σε βασικό κριτήριο της πρακτικής της και σε άκριτη στήριξη κάθε κυβερνητικής επιλογής με τις αντίστοιχες συνέπειες για την εκπαίδευση.
Η ΔΑΚΕ προτρέπει την ΠΑΣΚ να κοιταχθεί στον «καθρέπτη των επιλογών» και να κάνει συγκρίσεις με τις επιλογές επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ να μας απαντήσει:
• Ποιό είναι το ποσοστό Δ/ντών Σχολείων που δεν ανήκει στη ΔΑΚΕ το 2007 σε σχέση με αυτό του 2002;
• Ποιο είναι το αποτέλεσμα της σύγκρισης με τις προηγούμενες κρίσεις;
Εκείνο που εμείς τονίζουμε ως ΔΑΚΕ είναι πως ευτυχώς οι εκπαιδευτικοί έχουν και μνήμη και κρίση.

Συγκεκριμένα:
1) Στις επιλογές διευθυντών σχολικών μονάδων Ν. Εύβοιας το 2002, συμμετείχαν παράνομα και παράτυπα στο Συμβούλιο οι δύο αιρετοί (και οι δύο στελέχη της ΠΑΣΚ) που ήταν ταυτόχρονα και υποψήφιοι διευθυντές, καταστρατηγώντας κάθε νόμο και ηθική, είχαν προδήλως κώλυμα συμφέροντος σύμφωνα με το άρθρο 36 του Υπαλληλικού Κώδικα Ν. 2683/1999 αλλά και του άρθρου 7 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας Ν. 2690/1999. Και αυτό γιατί κατά τη συνέντευξη των υποψήφιων Διευθυντών, δεν αρκούσε η αποχή των ανωτέρω αιρετών μελών μόνο από τη διαδικασία που αφορούσε τους ίδιους ή τους υποψήφιους που κρίνονταν για σχολικές μονάδες που οι ίδιοι ήταν υποψήφιοι, αφού με επιλεκτική μοριοδότηση άλλων υποψηφίων συναδέλφων, που δεν ζητούσαν τα σχολεία που τα άνω αιρετά μέλη ήταν υποψήφια, μπορούσαν να τροποποιήσουν το αποτέλεσμα προς το ευνοϊκότερο για τα σχολεία της δικής τους προτίμησης.
Έτσι στον αξιολογικό πίνακα υποψήφιων Δ/ντών 2002 :
• Δύο συνάδελφοι με περισσότερα μετρήσιμα μόρια από τον πρώτο αιρετό της ΠΑΣΚ, μετά τη προφορική συνέντευξη βρέθηκαν με λιγότερα συνολικά μόρια αφού πρώτα έδωσαν συνέντευξη στον ίδιο, ο οποίος και τους βαθμολόγησε !!!!!
• Τρείς συνάδελφοι με περισσότερα ή ίδια μετρήσιμα μόρια από τον δεύτερο αιρετό της ΠΑΣΚ, μετά τη προφορική συνέντευξη βρέθηκαν με λιγότερα συνολικά μόρια αφού πρώτα έδωσαν συνέντευξη στον ίδιο, ο οποίος και τους βαθμολόγησε !!!!!
• Και οι δύο αιρετοί της ΠΑΣΚ βάσει των ανωτέρω σχετικών Νόμων, δεν έπρεπε τότε να κρίνουν και να βαθμολογήσουν άλλους 68 !!!! συνυποψήφιούς τους Δ/ντές.
• Οι δύο αιρετοί έπρεπε να εξαιρεθούν ή να αυτοεξαιρεθούν. Δεν αυτοεξαιρέθησαν , αλλά και δεν τους εξαίρεσε ο τότε Πρόεδρος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου (και αυτός τωρινό στέλεχος της ΠΑΣΚ)!!!!

Αντιλαμβάνεστε πως η συμμετοχή των πιο πάνω αιρετών εκπροσώπων του Συμβουλίου που έκρινε τους Δ/ντές το 2002 έστω και με μία συνεδρίαση ήταν καθαρός λόγος ακύρωσης όλης της διαδικασίας. Υπάρχει ήδη δεδικασμένο, τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας με αρ. 759/2005 με την οποία ακυρώνεται η τοποθέτηση Διευθυντών Δυτικής Αττικής γιατί το τακτικό αιρετό μέλος που συμμετείχε στο συμβούλιο Επιλογής ήταν ταυτόχρονα και υποψήφιος Δ/ντής.

Σε αυτό το σημείο η ΔΑΚΕ θα δώσει δίκιο στην παράταξη της ΠΑΣΚ η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το 2ΟΟ2 δεν έγινε καμία καταγγελία.
Ποιος να το καταγγείλει;;;
• Οι τότε δύο αιρετοί της ΠΑΣΚ που συμμετείχαν στο καταπράσινο Συμβούλιο και ο Νόμος τους έχει δώσει το δικαίωμα να ελέγχουν την νομιμότητα!!! των αποφάσεων του Συμβουλίου προς όφελος όλων των συναδέλφων και σε διαφορετική περίπτωση να το καταγγέλλουν ;;;
• Το τότε πράσινο προεδρείο (ΠΑΣΚ) του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας (θεσμοφύλακας των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων) ;;;
• Η παράταξη της ΠΑΣΚ που αγωνίζεται!!! να σταθεί εμπόδιο στη προσπάθεια υποβάθμισης της Δημόσιας Εκπαίδευσης, με ορισμένα μέλη της εμπλεκόμενα στις «νόμιμες αυτές κρίσεις»;;;
• Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έστειλε διευκρινιστική εγκύκλιο Φ.361.22/1/2774/Δ1/14-1-2003 ( 6 μήνες μετά τις επιλογές!!!) όπου αναφέρει ότι πρέπει να εξαιρεθούν τα μέλη των Συμβουλίων αν είναι και υποψήφιοι Δ/ντές (Την οποία δεν την είδε ποτέ κανένας συνάδελφος, γιατί απλά ήταν «αόρατη»);;;

2) Και ας πάμε ενδεικτικά σε μια σύγκριση του Χθες με το Σήμερα με τα ονοματεπώνυμα και τα κριτήρια της ΠΑΣΚ:

• Στις επιλογές Δευθυντών του 2002, δέκα (10) !!! συνάδελφοι με περισσότερα μετρήσιμα μόρια από τον Πετράκη Σταύρο γραμματέα της ΠΑΣΚ Χαλκίδας, μετά τη προφορική συνέντευξη βρέθηκαν «αξιοκρατικά» με λιγότερα συνολικά μόρια!!! Στη προφορική συνέντευξη ο γραμματέας της ΠΑΣΚ «αξιοκρατικά» βαθμολογήθηκε με την 3η καλύτερη βαθμολογία ανάμεσα σε 70 συνυποψήφιούς του Δ/ντές. Ας μας εξηγήσει ο κος Πετράκης πώς κατείχε τη θέση Διευθυντή στο κεντρικότερο σχολείο της πόλης για 10 χρόνια χωρίς κανένα τυπικό προσόν;;;

• Πίνακας με τη προφορική βαθμολογία (συνέντευξη) του 2002 και του 2007 «των δικών τους παιδιών» στους οποίους αναφέρεται η ΠΑΣΚ και δημοσίευσε τοπική εφημερίδα.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ 2002 2007
Μαδαρός Δημήτριος 16,83 (Δεν έγινε Δ/ντής) 18,80 ( Έγινε Δ/ντής)
Κόνσουλας Βασίλειος 17,00 (Δεν έγινε Δ/ντής) 16,80 ( Έγινε Δ/ντής)
Συμπέρασμα: Οι συνάδελφοι τώρα (2007) βαθμολογήθηκαν και αξιολογήθηκαν σχεδόν με την ίδια προφορική βαθμολογία ή και με περισσότερη και μάλιστα έγιναν και Διευθυντές!!!

Αλήθεια, πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν, αλλά και πόσο ήσυχοι με τη συνείδησή τους όλοι αυτοί οι Φυσικοί και Ηθικοί αυτουργοί που συνήργησαν στη διάπραξη του ανομολόγητου αυτού <<εγκλήματος>>, σε βάρος της αξιοκρατίας, της αξιοπιστίας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας το 2002, αλλά και το 1997;;;
Κι ενώ θα έπρεπε να σιωπούν αναλογιζόμενοι τις ευθύνες τους, έχουν το θράσος ξεπερνώντας τον εαυτό τους σε φαρισαϊσμό και υποκρισία, να καταγγέλλουν τις πρόσφατες επιλογές Διευθυντών Σχολικών Μονάδων ως αναξιοκρατικές και κομματικές.