16 Οκτ 2009

Για «έκτακτες καταστάσεις» μιλά τώρα ο Γ. Παπακωνσταντίνου


H μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο ποσοστό και η τιθάσευση του διογκούμενου δημοσίου χρέους αποτελούν τις δύο βασικές προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου, όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ.Γ.Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη του στο Reuters.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου επανέλαβε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι το κλειδί των εξελίξεων κι εξήγησε ότι πιθανότατα θα αναγκασθεί να προχωρήσει σε «μικρό» επιπρόσθετο δανεισμό, κατά το αμέσως προσεχές διάστημα. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου έκανε λόγο για έκτακτες καταστάσεις, διευκρινίζοντας ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει φέτος, κατά πάσα πιθανότητα του 10%,ενώ προέβλεψε ότι θα απαιτηθεί μια τριετία- τετραετία για να πιάσει το στόχο του 3%.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο της συγχώνευσης Αγροτικής Τράπεζας – Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι στις προθέσεις του δημοσίου. Διευκρίνισε πάντως «αν υπάρξουν κινήσεις ιδιωτικών τραπεζών για να συγχωνευτούν τότε είναι δικό τους θέμα. Οι συγχωνεύσεις σε έναν κατακερματισμένο κλάδο, όπως ο τραπεζικός στην Ελλάδα, δεν κάνουν κακό.»

Τέλος, επιχείρησε να μετριάσει τις ανησυχίες για αλλαγή του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης της ναυτιλίας λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση αυτή τη στιγμή. Αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του ελληνικού στόλου».

ΠΗΓΗ: antinews