Κόμμα αξιών και αξίων.
Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να γίνει ένα κόμμα «αξιών και των αξίων». Και, όπως είχαμε γράψει και εμείς.....
στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση (εδώ), ότι δηλαδή μέσα στα 800.000 μέλη υπάρχουν ικανότατοι άνθρωποι που μπορούν να αποτελέσουν άξια στελέχη, το ίδιο και ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε με έμφαση: «Άξιοι υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή βλέπω απέναντί μου χιλιάδες άξιους…»
Δεν έχουμε ουσιαστική δημοκρατία.
Στη συνέχεια, αφού επισήμανε ότι δημοκρατικοί κανόνες υπάρχουν, δημοκρατικό Σύνταγμα έχουμε, δημοκρατικοί νόμοι υπάρχουν, ελεύθερες εκλογές γίνονται, αναρωτήθηκε:
«Υπάρχει σήμερα ουσιαστική Δημοκρατία στην Ελλάδα;», «Υπάρχει αληθινή Ελευθερία;», για να καταλήξει σε αρνητική διαπίστωση και να τονίσει ότι: «Η Δημοκρατία μας θα πρέπει να ξεπεράσει επιτέλους τις παιδικές τις ασθένειες, να ωριμάσει, να σέβεται τους πολίτες, να σέβεται την κοινωνία».
Κοινωνική Δικαιοσύνη.
«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη όταν οι άξιοι μένουν στάσιμοι και προωθούνται οι μέτριοι». Αλήθεια για ποια Κοινωνική Δικαιοσύνη μπορούμε να μιλάμε όταν υπάρχουν οι τεθλασμένες. Όταν προωθείται ο μέτριος, ο ανίκανος, το λαμόγιο και κόβεται ο άξιος και ικανός πολίτης; Τι κοινωνία αλήθεια φτιάχνουμε;
Νέα Μεταπολίτευση.
Ο Αντώνης Σαμαράς είπε το αυτονόητο, αυτό δηλαδή που έχουμε διαπιστώσει όλοι, ότι με την παρούσα κρίση κλείνει ο μεταπολιτευτικός κύκλος με μια τεράστια αποτυχία. Ειδικά από τη δεκαετία του 80, «η χώρα φορτώθηκε χρέη, ο κρατισμός γιγαντώθηκε, ο κομματοκρατία κυριάρχησε, ο λαϊκισμός επιβλήθηκε, οι στρεβλώσεις πολλαπλασιάστηκαν. Κι έτσι δημιουργήθηκε ένα σύστημα που αναδιανέμει δανεικά, που χρεώνει τις επόμενες γενιές για να συντηρήσει την καταναλωτική μανία της τωρινής. Ένα σύστημα που αναδιανέμει πελατειακές σχέσεις των κομμάτων μέσα στο κράτος και του ίδιου του κράτους μέσα στην κοινωνία. Ένα σύστημα που δημιουργεί μια υδροκέφαλη κυβέρνηση που δεν μπορεί να κυβερνήσει και μια τεράστια γραφειοκρατία που δεν αφήνει τίποτε να προχωρήσει».
Για να καταλήξει ότι «Αυτό το μοντέλο Ανάπτυξης, αυτό το μοντέλο Οικονομικής και Πολιτικής Οργάνωσης Εξαντλήθηκε, Χρεοκόπησε, Τελείωσε! Η Ελλάδα χρειάζεται, επειγόντως, αλλαγή υποδείγματος, αλλαγή μοντέλου».
Πλαίσια προσυνεδριακού διαλόγου.
Στην προηγούμενη ανάρτησή μας καλούσαμε επιπλέον τον Αντώνη Σαμαρά να δώσει τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές και το πλαίσιο του διαλόγου για επαναστατικές δημοκρατικές τομές.
Σαν να μας άκουσε ο κ. Σαμαράς χάραξε τις κατευθυντήριες γραμμές του προσυνεδριακού διαλόγου λέγοντας: «Δουλειά μας ως το Συνέδριο είναι να επεξεργαστούμε θεσμικές τομές, στη διοικητική διάρθρωση της χώρας, στο οικονομικό σύστημα, στον χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην εκπαίδευση, στην Υγεία, παντού. Η Ελλάδα πρέπει να τα αλλάξει όλα».
Σχέση κόμματος διαδικτύου.
Ο Αντώνης Σαμαράς αντιλαμβανόμενος πλήρως τις νέες μορφές επικοινωνίας πέρα από αυτές που μας σερβίρουν οι νταβατζήδες της δικής τους «ενημέρωσης», αναφέρθηκε στις σχέσεις που πρέπει να έχει η Νέα Δημοκρατία με το διαδίκτυο, λέγοντας κατά λέξη:
«Και κάτι ακόμα: Ζούμε στην εποχή του διαδικτύου. Οι νέοι μας μεγάλωσαν με αυτό. Επικοινωνούν μέσα απ’ αυτό. Η επιτυχία μας εξαρτάται καθοριστικά από την παρέμβασή μας σε αυτό. Θέλουμε συνεχή διάλογο μέσα στο διαδικτυακό χώρο. Θέλουμε να ακούμε τις απόψεις και την κριτική τους. Το διαδίκτυο είναι πια το νευρικό σύστημα της κοινωνίας. Μέσα στο οποίο όλοι είναι ίσοι, όλοι έχουν φωνή, όλοι ακούν, όλοι κρίνουν κι όλοι κρίνονται. Εκεί θα πείσουμε για τις ιδέες και τις αξίες μας. Εκεί θα βρούμε πολύ περισσότερους άξιους. Χρειαζόμαστε πλέον να κερδίσουμε και τη μάχη στο διαδίκτυο».
προεδρική δημοκρατία