12 Ιαν 2010

Α. Σαμαράς: Θα καταργήσουμε το νόμο για την ιθαγένεια μεταναστών


Δεσμευόμαστε από τώρα ότι θα καταργήσουμε το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, όταν θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα καταργήσει το νόμο για τη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση.

Επίσης, δήλωσε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, αλλά θα υπερψηφίσει το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Στην πρόσφατη ομιλία μου στη Βουλή για τον προϋπολογισμό είχα προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει βιαστικά σε μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών χωρίς τις προϋποθέσεις που βάζουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Η κυβέρνηση δεν άκουσε αυτή την έκκληση. Σήμερα, λοιπόν, στέλνω στον υπουργό Εσωτερικών αναλυτικό υπόμνημα για τους λόγους που η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Στο ίδιο υπόμνημα γίνονται συγκρίσεις με τις ρυθμίσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για να φανεί καθαρά ότι η ΝΔ βρίσκεται εντός ευρωπαϊκής λογικής, ενώ το κυβερνητικό νομοσχέδιο βρίσκεται έξω από κάθε λογική. Για να εξυπηρετεί μόνο προφανείς μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν αντιμετωπίζουν τα κύματα παράνομης και ανεξέλεγκτης μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, υιοθετούν αυστηρές προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση και την απόδοση ιθαγένειας.

Εμείς που αντιμετωπίζουμε οξύ πρόβλημα ανεξέλεγκτης εισροής μεταναστών, αντί να είμαστε πιο προσεκτικοί, κατεβαίνουμε με το νομοσχέδιο αυτό, στο πιο «χαλαρό κατώφλι» απ’ όλους! Πηγαίνουμε αντίθετα με τη λογική, αντίθετα προς το συμφέρον μας, αλλά κι αντίθετα από τους υπόλοιπους εταίρους μας...

Είναι ένα νομοσχέδιο που διευκολύνει την είσοδο μεταναστών παράνομα, ώστε να κάνουν παιδιά στην Ελλάδα, στη συνέχεια να παίρνουν τα παιδιά τους αυτόματα ιθαγένεια και να νομιμοποιούνται έτσι αναγκαστικά και οι γονείς τους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις επιμέρους ρυθμίσεις, δεσμευόμαστε να νομοθετήσουμε προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση και απόκτηση ιθαγένειας, αυστηρά καθορισμένες, όπως προβλέπεται και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Σεβόμαστε, βέβαια, τα παιδιά των νομίμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Αυτά θα παίρνουν με αίτησή τους ιθαγένεια, όταν ενηλικιώνονται κι εφόσον έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Προϋπόθεση που πιστοποιεί τη συμμετοχή τους στην ελληνική παιδεία. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η νομοθεσία μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών με διάφορες παραλλαγές», είπε.

Για την Παιδεία

Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε να ενισχύσει τον εθνικό χαρακτήρα της Παιδείας, σύμφωνα, όπως είπε, με το άρθρο 16 παράγραφος 2 του Συντάγματος. «Για να σηματοδοτήσουμε την ενσωμάτωση όλων στην «ημετέρα παιδεία», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι Έλληνες είναι λαός, δεν είναι «πληθυσμός. Και εκείνο που μετατρέπει το «γεωγραφικό χώρο» σε ενιαία χώρα και τον «τοπικό πληθυσμό» σε λαό είναι η ταυτότητά του.

Δεν μπορεί οι Γάλλοι να ανακαλύπτουν σήμερα τη σημασία και την επικαιρότητα της εθνικής ταυτότητας (ιδιαίτερα για την ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία τους), δεν μπορεί οι Βρετανοί να ανακαλύπτουν τη «βρετανικότητα», οι Ισπανοί την «ισπανικότητα», και εμείς να φοβόμαστε να μιλήσουμε για την «ελληνικότητα».

Θέλουμε την Ελλάδα «κοινότητα Παιδείας, Παράδοσης και Πολιτισμού». Κοινότητα ανθρώπων που βιώνουν την «ημετέρα παιδεία». Αυτό είναι το καλύτερο «αντίδοτο» στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η Ελλάδα είναι μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία. Δε θέλουμε να την κάνουμε «περίκλειστο φρούριο». Αλλά, και δε θα επιτρέψουμε να γίνει «ξέφραγο αμπέλι», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

ΠΗΓΗ: zougla.gr