13 Σεπ 2009

Τα όμορφα λόγια… όμορφα καίγονται (Παπανδρέου στην ΔΕΘ)

Τα όμορφα λόγια… όμορφα καίγονται: Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει ο Γ. Παπανδρέου αφού έχει κυβερνητική εμπειρία σε αντίθεση με τα περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη του. Οι ανακοινώσεις του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της ΔΕΘ θα μπορούσε να πει κανείς ότι «χαϊδεύουν αυτιά», έχουν καθαρό προεκλογικό χαρακτήρα. Να πάρουμε την εξουσία και βλέπουμε με λίγα λόγια.

Τι είπε ο κ. Παπανδρέου; Πρόγραμμα 100 ημερών χωρίς προγραμματισμό αφού τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι καθαρά φιλολαϊκά. Όχι ότι έχουμε πρόβλημα με το φιλολαϊκό χαρακτήρα κάθε μέτρου. Όταν ευνοείται ο λαός και δεν αδειάζουν οι τσέπες του ακόμη και η… συμμαχία με το διάβολο, που λέει ο λόγος, είναι θεμιτή. Όταν όμως η οικονομία παραπαίει, το έλλειμμα έχει εκτοξευτεί κοντά στο 8%, η ανάπτυξη είναι αρνητική, η ανεργία (η πραγματική) είναι πάνω από 14%, το εμπόριο, οι κατασκευές, οι εξαγωγές, η βιομηχανία έχουν πιάσει πάτο και το κυριότερο όταν τα φορολογικά έσοδα μειώνονται, τότε περιμένουμε να ακούσουμε πιο σημαντικά πράγματα, εκτός από προεκλογικές υποσχέσεις.

Είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς που θα βρεθούν σχεδόν 20 δις ευρώ προκειμένου η χώρα να μην χρεοκοπήσει, χωρίς να «χυθεί αίμα», δηλαδή περισσότερα χρήματα από τη φορολογική βάση; Ειδικά όταν η Κομισιόν μας έχει βάλει στο στόχαστρο, ο Αλμούνια είναι ο πραγματικός υπουργός Οικονομίας και οι επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι πραγματικοί νόμοι του κράτους.

Κανείς δε θα βρει να πει αντίθετη κουβέντα όταν ένας υποψήφιος πρωθυπουργός υπόσχεται πάγωμα των αυξήσεων στα τιμολόγια για ένα χρόνο, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις πάνω από τον πληθωρισμό (εδώ που τα λένε δεν θα είναι και φοβερές αυξήσεις αφού ο τιμάριθμος τρέχει κάτω από 1%), στήριξη του εισοδήματος, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενέσεις ρευστότητας της αγοράς και άλλα πολλά. Όλα αυτά είναι υπέροχα, αλλά για μια χώρα με ισχυρή οικονομία και με ένα κράτος οργανωμένο στο οποίο δεν θα κυριαρχεί η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή.

Επομένως, ο Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να πει «καθαρές κουβέντες» για τρία βασικά θέματα:

Που θα βρει τα χρήματα για να στηρίξει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και τους μικρομεσαίους, να δώσει αυξήσεις και επιδόματα αλληλεγγύης και να τονώσει την αγορά; Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δε μιλά για «καμένη γη»; Η μήπως θα δανειστεί κι άλλα χρήματα, όταν ο δανεισμός φέτος ξεπερνά τα 60 δις;

Με ποια μαγική συνταγή θα μπορέσει σε 100 ημέρες να ζωντανέψει τους φορολογικούς μηχανισμούς και να εισπράξει το κράτος αυτά που πρέπει; Επίσης, στην εφορία δεν χρωστάνε μόνο οι πλούσιοι, συνήθως οι μη έχοντες προσπαθούν να γλιτώσουν. Τι θα κάνει ο κ. Παπανδρέου δηλαδή, θα κυνηγήσει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα για το οποία με άλλα μέτρα προσπαθεί να τονώσει; Από το ένα χέρι θα δίνει και από το άλλο θα παίρνει; Υπενθυμίζεται ότι τα φορολογικά έσοδα των τελευταίων ετών που δεν έχουν εισπραχθεί μπορεί να φτάνουν τα 30 δις.

Πώς θα νοικοκυρέψει το –επί δεκαετίες- σπάταλο κράτος; Που θα γίνουν περικοπές στις δαπάνες όταν Παιδεία και Υγεία «φωνάζουν» για περισσότερα χρήματα; Θα κόψει τις υπουργικές Μερσεντές, τα ταξίδια με τους δεκάδες συμβούλους, τις επιτροπές και υποεπιτροπές και όλα όσα φουσκώνουν τον προϋπολογισμό;

Το πλέον κρίσιμο ερώτημα είναι, όμως, αν το ΠΑΣΟΚ φτιάξει κυβέρνηση, πώς θα κλείσει προϋπολογισμό για το 2010, όταν δεν υπάρχει ευρώ στο ταμείο και η Κομισιόν καραδοκεί; Εκτός κι αν η Λούκα ή ο Λουκάς έχουν κάνει deal με την Ευρωπαϊκή Ένωση για σιωπηρή παράταση προτού βρεθεί η οικονομία υπό τον πλήρη έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οικονομικός

ΠΗΓΗ: antinews