3 Αυγ 2009

Τα 17 μέτρα για την πρόληψη του ιού στα σχολεία

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ του συνόλου του πληθυσμού με σειρά προτεραιότητας, δημιουργία ειδικών κέντρων εμβολιασμού, αξιοποίηση όλων των εφεδρειών σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές και πλήθος ακόμη μέτρα περιλαμβάνονται
στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας Γρίπης, το οποίο εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό κ.
Κ. Καραμανλή την περασμένη Παρασκευή. Το σχέδιο είναι
βασισμένο στα ως τώρα γνωστά δεδομένα σχετικά με την εξάπλωση και τις «προτιμήσεις» του ιού και, λαμβάνοντας υπόψη τη ρευστότητα της κατάστασης, προβλέπει σενάρια για κάθε ενδεχόμενο. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται
για το πιο ευαίσθητο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, τα παιδιά, με το ειδικό σχέδιο που έχει διαμορφώσει το υπουργείο Παιδείας για τον μαθητικό πληθυσμό. Και όλα αυτά τη στιγμή που τρεις ασθενείς, δύο στην Κρήτη και μία στην
Αθήνα, δίνουν τη μάχη εναντίον του φονικού ιού στην εντατική, ενώ την Παρασκευή σήμανε συναγερμός και στο Λαϊκό όταν ο ιός Η1Ν1 ανιχνεύθηκε σε 22χρονο νεφροπαθή ο οποίος υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση.

Προτού ηχήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, οι σχολικές μονάδες και οι αίθουσες διδασκαλίας θα είναι γεμάτες με ενημερωτικά φυλλάδια και αφίσες με πληροφορίες για τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα προστασίας από τη νέα γρίπη και αποφυγής της εξάπλωσης του φονικού ιού. Το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη νέα γρίπη, το οποίο περιήλθε σε γνώση του «Βήματος», προβλέπει σχολεία ανοιχτά και «ετοιμοπόλεμα», αφού οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο εμβολιασμός χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών, ο οποίος σχεδιάζεται να γίνει από την πρώτη στιγμή μέσα στις σχολικές μονάδες, μπορεί να αποτελέσει το κύριο φράγμα ανοσίας που θα συμβάλει καθοριστικά στην αναχαίτιση της εξάπλωσης της νέας γρίπης και στον γενικό πληθυσμό.

Το πρόγραμμα καθολικού εμβολιασμού εκπαιδευτικών και μαθητών επεξεργάζεται στις λεπτομέρειές του αυτές τις ημέρες το υπουργείο Παιδείας, ενώ ειδικό βάρος δίδεται στην εκστρατεία ενημέρωσης μαθητών και εκπαιδευτικών για τον ιό Η1Ν, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του μηνός, πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα πανικού, αλλά και να αρχίσει ομαλά στις 11 Σεπτεμβρίου η νέα σχολική χρονιά, εφόσον ως τότε δεν έχουν αλλάξει δραματικά τα δεδομένα.

Στόχος της ενημερωτικής εκστρατείας είναι κάθε εμπλεκόμενος με οποιονδήποτε τρόπο στην εκπαιδευτική διαδικασία (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, σύλλογοι γονέων, διευθυντές σχολικών μονάδων ή περιφερειακών διευθύνσεων, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ιδιοκτήτες και διδάσκοντες φροντιστηρίων) να έχει πλήρη αντίληψη των προληπτικών μέτρων, αλλά και των μέτρων αντιμετώπισης στην περίπτωση εμφάνισης πιθανού κρούσματος πριν ηχήσει το πρώτο κουδούνι και προσέλθουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων στις αίθουσες.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το υπουργείο Παιδείας δεν εξετάζει άλλωστε, όπως προκύπτει από το επιχειρησιακό σχέδιο, το ενδεχόμενο να μετατεθεί η έναρξη του σχολικού έτους ή να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία για έναν ή δύο ή και παραπάνω μήνες. Εκτός του γεγονότος ότι μέσω των μαζικών εμβολιασμών τα σχολεία εκτιμάται ότι από πρόβλημα μπορεί να μετατραπούν σε ασπίδα πρόληψης, δύο ακόμη παράγοντες συνηγορούν να μην αναστατωθεί η σχολική χρονιά:
Ιάπωνες μαθητές προφυλάσσονται με χειρουργικές μάσκες από τον ιό της νέας γρίπης 1. Μια τέτοια απόφαση θα είχε υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος κυρίως για τους μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου που προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα.

2. Δυσβάστακτες θα ήταν οι συνέπειες και για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων γονέων, κυρίως στα αστικά κέντρα, που θα βρεθούν προ αδιεξόδου, αναγκασμένοι να μεριμνήσουν για το πού θα αφήνουν τα παιδιά τους στην περίπτωση παρατεταμένου «λουκέτου» στις σχολικές αίθουσες.

Υπό αυτό το πρίσμα, το πρώτο βήμα της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι η ενημέρωση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να εμπλουτιστούν οι προτάσεις αναφορικά με τη διαδικασία πληροφόρησης της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας. Κατόπιν, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ακολουθηθεί εντός του Αυγούστου και με γνώμονα πάντα η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν από το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, μια «πυραμιδοειδής» διάταξη ενημέρωσης, η οποία θα ξεκινήσει από τις περιφερειακές διευθύνσεις και θα καταλήξει στον σύλλογο διδασκόντων και γονέων κάθε σχολείου και εν συνεχεία στους μαθητές.

Ανάμεσα στα μέτρα που προκρίνονται είναι οι πυκνές επισκέψεις ομάδων ειδικών και ιατρών που πέρα από τη διανομή των φυλλαδίων θα ελέγχουν τους τρόπους τήρησης ατομικής υγιεινής και θα ενημερώνουν προφορικά εκπαιδευτικούς και μαθητές. Επίσης, συζητείται ο εμπλουτισμός των κυλικείων με τρόφιμα που αποδεδειγμένα ενδυναμώνουν τη θωράκιση του οργανισμού, ενώ σε περίπτωση που νοσήσει ένας μαθητής από τη νέα γρίπη προβλέπεται ο μη συνυπολογισμός των απουσιών του στο τελικό άθροισμα. Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν και για την αναπλήρωση σε περίπτωση ασθένειας εκπαιδευτικών ή για το καθεστώς αδειών τους στην περίπτωση που νοσήσει μέλος της οικογένειάς τους. Η ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας κρίνεται επίσης σκόπιμο να έχει τακτική βάση, πιθανότατα μηνιαία, προκειμένου δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές να γνωρίζουν με εγγύτητα χρόνου και τις τελευταίες εξελίξεις από την εξάπλωση και την αντιμετώπιση του ιού.

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ
1 Από την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς (11 Σεπτεμβρίου 2009) θα μοιραστεί έντυπο ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια και αφίσες) με τις προτάσεις υγιεινής από το υπουργείο Υγείας σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

2 Θα τοιχοκολληθεί σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας, στις τουαλέτες, αλλά και σε χώρους συναθροίσεων εντός της σχολικής μονάδας, check list, με τα απαραίτητα συγκεκριμένα μέτρα που θα προτείνει το υπουργείο Υγείας για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει (tο do, not to do) να γίνεται προκειμένου να τηρούνται εντός κάθε σχολικής αίθουσας αλλά και σε χώρους μαζικής συνάθροισης συγκεκριμένοι κανόνες υγιεινής.

3 Τίθεται σε λειτουργία ειδικός τετραψήφιος αριθμός ενημέρωσης κοινού από το ΥΠΕΠΘ.

4 Αναμορφώνεται η ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ με ξεχωριστό τομέα για τη νέα γρίπη.

5 Θα οργανωθούν επισκέψεις ομάδων ειδικών (ανά περιφερειακή διεύθυνση ΥΠΕΠΘ) σε κάθε σχολείο για έλεγχο κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και προστασίας. Σύνταξη συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, ώστε να ελεγχθούν όλα τα σχολεία σε σύντομο χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός μηνός. Η ίδια ομάδα θα ενημερώνει ξανά τους καθηγητές και τον σύλλογο γονέων για τα μέτρα προφύλαξης και αντιμετώπισης της νέας γρίπης.

6 Συνεχής επιμόρφωση- ενημέρωση από υπεύθυνους υλοποίησης προγραμμάτων Αγωγής Υγείας εκπαιδευτικούς ή από τον διευθυντή όλων των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας σχετικά με τη νέα γρίπη και τα νέα δεδομένα που ενδεχομένως θα προκύπτουν καθημερινά, με την παρότρυνση η ενημέρωση αυτή μέσω των μαθητών να μεταφέρεται και στις οικογένειές τους.

7 Τακτική σε μηνιαία βάση επιμόρφωση- ενημέρωση γονέων, μέσω των συλλόγων γονέων για την εξέλιξη της νόσου.

8 Μη υπολογισμός των απουσιών για μαθητές, οι οποίοι διαπιστωμένα από κρατικό φορέα απουσιάζουν από το σχολείο εξαιτίας της νέας γρίπης.

9 Εφοδιασμός των σχολείων με αντισηπτικά σαπούνια, οινόπνευμα κ.ά. από τις σχολικές επιτροπές.

10 Προσαρμογή του προγράμματος της εκπαιδευτικής τηλεόρασης με στόχο την ενημέρωση των μαθητών σε εκπαιδευτικά θέματα και σε συγκεκριμένες ζώνες εκπομπής, αφού προηγηθεί αίτημα προς το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, για να εκπονήσει και να συντάξει εναλλακτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, που θα προσφέρεται μέσω εκπαιδευτικής τηλεόρασης και Διαδικτύου.

11 Σε σχολικές μονάδες στις οποίες μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού εξαιτίας της νέας γρίπης να υπάρχει η δυνατότητα να ομαδοποιηθούν οι μαθητές σε τμήματα.

12 Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα είδη που διατίθενται από τα κυλικεία, δεδομένου ότι η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα θωράκισης του οργανισμού στη γρίπη.

13 Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων πρέπει συνεχώς να ελέγχουν την καθαριότητα και την υγιεινή όλων των χώρων του σχολείου, χρησιμοποιώντας απολυμαντικά, ιδιαίτερα στους κοινόχρηστους χώρους.

14 Οργάνωση προγράμματος εμβολιασμού σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας (μαθητών από 6 ως 18 ετών και εκπαιδευτικών) σε όλη την Ελλάδα.

15 Απασχόληση εκπαιδευτικού προσωπικού από γειτονικές σχολικές μονάδες, εφόσον αυτό είναι εφικτό, προς αντικατάσταση νοσούντων εκπαιδευτικών.

16 Η παροχή άδειας σε μέλος του προσωπικού της σχολικής μονάδας σε περίπτωση που αποδεδειγμένα νοσήσει μέλος της οικογένειάς του.

17 Ειδική μέριμνα για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (χρόνιες παθήσεις, αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα κτλ.).


ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ