5 Αυγ 2009

Πρόταση Κομισιόν για γονική άδεια τεσσάρων μηνών για κάθε παιδί

Την αύξηση της ελάχιστης γονικής άδειας από τους τρεις στους τέσσερις μήνες για κάθε παιδί από το 2011 πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή θα επηρεάσει τις εθνικές νομοθεσίες πολλών χωρών, όπως της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Μάλτας.

Η γονική άδεια στις 27 χώρες της ΕΕ μπορεί να χορηγείται μετ' αποδοχών ή όχι, ανάλογα με την εθνική νομοθεσία. Δεν συμψηφίζεται με την άδεια μητρότητας (το ελάχιστο 14 εβδομάδες μετά τον τοκετό) ή την άδεια πατρότητας, στις χώρες που την παρέχουν.

Με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι τρεις από τους τέσσερις μήνες άδειας κάθε γονιού θα μπορούν να χορηγηθούν στον άλλο γονιό: για παράδειγμα, η μητέρα ενός παιδιού θα μπορεί να λαμβάνει γονική άδεια επτά μηνών και ο πατέρας να παίρνει άδεια τον όγδοο. Η Επιτροπή ελπίζει ότι η πρότασή της θα εγκριθεί έως τα τέλη του 2009 και θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2011.

Η γονική άδεια χορηγείται μόνο κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Στην Αυστρία και τη Ρουμανία το παιδί θα πρέπει να είναι κάτω των 2 ετών, ενώ στη Δανία δίνεται και σε γονείς με παιδιά έως 9 ετών.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Τσεχία, η Λιθουανία και η Σλοβακία χορηγούν τη μεγαλύτερη γονική άδεια που φτάνει έως και τα 3 χρόνια. Άδεια τριών μηνών δίνουν το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Πορτογαλία.


ΠΗΓΗ: Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ.