10 Αυγ 2009

Αυτό το θέμα με την εκτέλεση αιχμαλώτων πολέμου και αμάχων από τους Τούρκους είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Έτσι θα περάσει, ατιμώρητο;

Υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γίνει προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου.....

Δηλώσεις της Κυπριακής κυβέρνησης:
Η Τουρκία οφείλει να ανταποκριθεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ και να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού για το θέμα των αγνοουμένων, τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κ. Στεφάνου σχολίασε τις περιπτώσεις της εν ψυχρώ εκτέλεσης των πέντε στρατιωτών, αδηλώτων αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής, στο Τζιάος, αλλά και της δολοφονίας των τεσσάρων μελών της οικογένειας Μέτσιου στη Λάπηθο, των οποίων τα λείψανα βρέθηκαν κατά τις έρευνες της Διερευνητικής Επιτροπής για του Αγνοουμένους και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Ειδικά στην περίπτωση των αιχμαλώτων πολέμου, υπογράμμισε ο Κύπριος εκπρόσωπος, υπάρχει το φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, που αποδεικνύει ότι συνελήφθησαν. Όπως υποστήριξε, η ανεύρεση των λειψάνων τους μέσα σε πηγάδι μαρτυρεί ότι δολοφονήθηκαν.

Όσον αφορά εξάλλου, τη δολοφονία του ζεύγους Μελή και Μαρίας Μέτσιου και των δύο παιδιών τους Παναγιώτας και Κύπρου στη Λάπηθο, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι αυτό δείχνει την αγριότητα που πηγάζει από την εισβολή και κατοχή.

Κληθείς να σχολιάσει πρόταση πολιτικών κομμάτων για προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, ο κ. Στεφάνου υπέδειξε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία για όλες τις πολιτικές ή νομικές κινήσεις που είναι δυνατό να γίνουν.

Όπως είπε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκτός από τον εντοπισμό και άλλων ομαδικών τάφων και την ταυτοποίηση λειψάνων, η προσοχή τώρα στρέφεται και στην εφαρμογή του δεύτερου μέρους της απόφασης του ΕΔΑΔ στην τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ανοίξουν τα αρχεία του τουρκικού στρατού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ




H φωτογραφία - ντοκουμέντο με τους πέντε Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 14 Αυγούστου 1974, δημοσιεύτηκε πολλές φορές στον κυπριακό και διεθνή Τύπο. Δύο μέρες μετά τη σύλληψη των πέντε, συνελήφθη από την Εθνική Φρουρά ο Τούρκος δημοσιογράφος Ερκίν Κονούσκεβερ, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε το φωτογραφικό υλικό. Ο Κονούσκεβερ δημοσίευσε αργότερα τις φωτογραφίες στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ».

Ο βοηθός του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ, Ξενοφών Καλλής, δήλωσε ότι για την ταυτοποίηση των λειψάνων ενημερώθηκαν οι οικογένειες των πέντε. Ο κ. Καλλής ανέφερε ότι στον ίδιο ομαδικό τάφο βρέθηκαν τα λείψανα ακόμη 14 προσώπων, αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.....

Δηλώσεις τού ελληνικού ΥΠΕΞ....
Την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, ζήτησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις με τον εντοπισμό και ταυτοποίηση λειψάνων Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων κατά την τουρκική εισβολή του '74 στην Κύπρο.

«Οι αποκαλύψεις αυτές, καθώς και οι πληροφορίες για την δολοφονία της οικογένειας των Ελληνοκυπρίων στη Λάπηθο, επιβεβαιώνουν τα εγκλήματα και την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και πρόσθεσε:

«Επιτέλους, πρέπει να εφαρμοσθούν πλήρως οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καλούν την Τουρκία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων αγνοουμένων κατά την τουρκική εισβολή. Πρέπει να μπει τέλος στην αγωνία που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων εδώ και 35 χρόνια.

Όπως απέδειξε και η συγκεκριμένη περίπτωση το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα αυτό. Πρέπει να διασφαλίσουμε την επίτευξη της ανθρωπιστικής αποστολής της Επιτροπής και τη συνέχιση της ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας της».

ΠΗΓΗ: wolf