5 Ιαν 2010

Από τα «λεφτά υπάρχουν» στο «μαύρο φίδι που μας έφαγε»

Απίστευτα πράγματα ζει αυτή η χώρα τις τελευταίες ημέρες στο μέτωπο της οικονομίας. Χρειάστηκαν τρεις μήνες στην κυβέρνηση για να καταλάβει το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που έχει υποστεί η χώρα και από τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα πάει ολοταχώς προς μια πολιτική πολύ σκληρής, θατσερικού τύπου θα λέγαμε, αν δεν είχαμε να κάνουμε με… Σοσιαλιστές.

Μόλις χθες λοιπόν, ανακάλυψε ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι φωστήρες του υπουργείου Οικονομικών ότι τα… κουκιά δεν βγαίνουν και πως ο προϋπολογισμός που ο ίδιος παρέδωσε με το περίφημο USB ήταν απλά κουρελόχαρτο. Ενώ λοιπόν ο προϋπολογισμός προέβλεπε μείωση του ελλείμματος στο 9,1% τώρα αίφνης (ή μήπως έχει βάλει το χεράκι της η Κομισιόν) ότι πρέπει να το μειώσουν στο 8,7%. Αυτό σημαίνει επιπλέον έσοδα ενός δισ. ευρώ που πρέπει να βρεθούν πάση θυσία.

Έτσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν ισχύει η αύξηση κατά 10% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά και τα τσιγάρα, αλλά η αύξηση θα είναι τουλάχιστον 20%, ίσως και 30%. Στόχος, περίπου 400 εκατ. ευρώ επιπλέον από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα περικόψει τα επιδόματα ακόμη και πάνω από 10%. Σχεδιάζει δε την προοδευτική περικοπή των επιδομάτων, ανάλογα με τα εισοδήματα των μισθωτών. Όμως, τι είναι πλούσιος μισθωτός σ’ αυτή τη χώρα; Εκείνος που δουλεύει 20 χρόνια, έχει μια καίρια θέση στον κρατικό μηχανισμό, ή είναι εκπαιδευτικός και παίρνει 2.001 ευρώ; Διότι αν βάλει εκεί το όριο η κυβέρνηση τότε πάμε σε σφοδρή επίθεση στα μεσαία εισοδήματα.

Και το περίφημο προεκλογικό τσιτάτο του Γ. Παπανδρέου ότι τα λεφτά υπάρχουν και δεν χρειάζεται να μειωθούν οι μισθοί πάει περίπατο. Διότι με το πάγωμα των αυξήσεων σε συνδυασμό με τις περικοπές των επιδομάτων πάμε φέτος για μεγάλη μείωση των εισοδημάτων μισθωτών.

Αν, λοιπόν, κάθε ημέρα που περνά το ΠΑΣΟΚ ανακαλύπτει ότι η οικονομία είναι χειρότερη απ’ ότι περίμενε τότε… μαύρο φίδι που μας έφαγε.

ΠΗΓΗ: antinews