12 Ιουν 2009

"Σφαλιάρα" του Αντώνη Σαμαρά στην αποικιοκρατική πρόταση των Βρετανών!

«ΦOBOY τους Δαναούς και δώρα φέροντες». Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι ομηρικοί Δαναοί είναι η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου, που με επίσημη ανακοίνωσή του διά στόματος της διευθύντριας Επικοινωνίας Χάνα Μπόλτον προτείνει τα Mάρμαρα του Παρθενώνα που αγόρασε από τον Eλγιν να τα δανείσει για ένα τρίμηνο στο νέο Mουσείο Ακροπόλεως με έναν όρο: να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση πως η κυριότητα των Mαρμάρων ανήκει στο Βρετανικό Μουσείο. Σαφώς και ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς αρνήθηκε, όπως θα έκανε οποισδήποτε ομόλογός του σε συνθήκες εθνικής κυριαρχίας, αυτό το παζάρι που δεν διαφέρει με συμβάσεις ή συναλλαγές του 19ου αιώνα ανάμεσα σε αποικιοκρατική δύναμη και προτεκτοράτο. Αλλά ακόμα και να γινόταν, αν είχαμε δηλαδή μία κυβέρνηση... Κουίσλινγκ, οι υπεύθυνοι του Bρετανικού Mουσείου θα αισθάνονταν ικανοποιημένοι; Θα «έσβηνε» ένα χαρτί με μία επίσημη υπογραφή στη συνείδησή τους όλη τη βαρβαρότητα του πριονισμού των αρχαίων μαρμάρων από το μνημείο, αλλά και ότι αγόρασαν από μία δύναμη κατοχής, τους Οθωμανούς, πολιτιστικούς θησαυρούς ενός λαού που δεν μπορούσε να ορίσει την τύχη του;

Σύμφωνα με την είδηση, χθες η διευθύντρια Επικοινωνίας του Βρετανικού Μουσείου τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι «τα μέλη του δ.σ. του Βρετανικού Μουσείου θα ήταν διατεθειμένα να δανείσουν τα Mάρμαρα για τρεις μήνες αν η ελληνική κυβέρνηση αναγνώριζε ότι ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο και φρόντιζε για την ασφαλή μεταφορά τους», προσθέτοντας ακόμα ότι «η ύπαρξη του νέου μουσείου δεν πρόκειται να αλλάξει τις πάγιες βρετανικές θέσεις στο θέμα».

O Αντώνης Σαμαράς απάντησε στις δηλώσεις πως «η κυβέρνηση, όπως θα έκανε και κάθε άλλη ελληνική κυβέρνηση στη θέση της, είναι υποχρεωμένη να απαντήσει αρνητικά στη συγκεκριμένη πρόταση του Βρετανικού Μουσείου. Και αυτό γιατί η αποδοχή της θα ισοδυναμούσε με τη νομιμοποίηση της υφαρπαγής των Γλυπτών και τον τεμαχισμό του μνημείου πριν από 207 χρόνια».

Ο υπουργός Πολιτισμού επίσης πρόσθεσε ότι αισθάνεται ικανοποίηση που το Βρετανικό Μουσείο με την επίσημη ανακοίνωσή του «φαίνεται ότι θέλει να ξεκινήσει τον ουσιαστικό διάλογο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αντίθετα, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, ούτως ώστε, μέσα από προγράμματα δανεισμού αρχαιοτήτων να καλυφθεί το κενό που θα αφήσει στο Βρετανικό Μουσείο η οριστική επιστροφή των Γλυπτών στον χώρο όπου ανήκουν».

ΠΗΓΗ: taxalia