20 Ιουν 2009

Σήμερα μας βλέπει η Ιστορία. Μας κοιτάζει το μέλλον.

Σήμερα όλα τα φώτα πέφτουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα γιορτάζει. Από σήμερα η Ελλάδα γίνεται πιο όμορφη. Ανοίγει το Μουσείο της Ακρόπολης. Γίνεται πραγματικότητα ένα όραμα και μια προσπάθεια που διήρκεσε 33 ολόκληρα χρόνια. Σήμερα ξεκινά και επίσημα ο αγώνας για την επιστροφή των μαρμάρων. Οι πλέον αισιόδοξοι πιστεύουν ότι είναι ζήτημα χρόνου η επιστροφή τους. Μέχρι τότε εμείς θα είμαστε υπερήφανοι για ένα από τα πιο όμορφα μουσεία του κόσμου. Ένα μουσείο που δίνει τη δυνατότητα να θαυμάσει ο σύγχρονος άνθρωπος τα εκθέματα της Ακρόπολης με τρόπο που δεν τα είδαν ούτε οι αρχαίοι Έλληνες!
188 χρόνια από την «Ελληνική Ανεξαρτησία», 33 χρόνια από τη διορατική απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την αναγκαιότητα ενός σύγχρονου «Μουσείου της Ακρόπολης» στο συγκεκριμένο χώρο, του Μακρυγιάννη και 27 χρόνια από την πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη να συνδέσει το Μουσείο με την επιστροφή των Μαρμάρων στο φυσικό τους χώρο, η Κιβωτός που θα μεταφέρει στις μελλοντικές γενιές το βαρύ πολιτιστικό της φορτίο, εκπληρώθηκε. Απομένει η παράδοση του φορτίου από τους Βρετανούς. Μια παράδοση που δεν φαντάζει ανεκπλήρωτη πια αλλά όλο και περισσότερο πραγματοποιήσιμη και ρεαλιστική.Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ φανερό το πολιτιστικό έγκλημα του Λόρδου Έλγιν. Το μαρτυρεί η γυάλινη αίθουσα του Παρθενώνα με θέα την Ακρόπολη, όπου η φρίκη της πράξης του Έλγιν είναι οφθαλμοφανής και γίνεται προσωπική εμπειρία σε κάθε επισκέπτη της αίθουσας. Όταν αντικρίζεις τη ζωφόρο και βλέπεις το στήθος της Αθηνάς ως εκμαγείο μια και κάποιοι φρόντισαν να το αποσπάσουν βίαια και με κανιβαλική διάθεση και να το μεταφέρουν στο Βρετανικό Μουσείο.
Η δική μας γενιά έκανε το χρέος της απέναντι στην Ιστορία και στο μέλλον. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το αριστούργημα που εγκαινιάζεται σήμερα και το υποδεχόμαστε χωρίς μικροπρέπειες, κομματισμούς και τη συνήθη σε τέτοιες περιπτώσεις αναξιοπρέπεια για το ποιος φταίει και ποιος έκαμε τα πιο πολλά. Ας αφήσουμε το «αττικό φως» να νικήσει και ας γυρίσουμε την πλάτη στη μιζέρια, την ευτέλεια, την κακομοιριά και την γκρίνια.
Από σήμερα ο αγώνας για την επιστροφή των μαρμάρων έχει πολύ ισχυρότερα όπλα και επιχειρήματα. Με ισχυρότερο όλων το ίδιο το Μουσείο! Ας το χαρούμε!

ΠΗΓΗ: exastal