6 Μαρ 2010

Σαμαράς: Το ΠΑΣΟΚ κορόιδεψε τους πάντες


Αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα από σημερινή συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην «Ημερησία»:

Τα μέτρα θα προκαλέσουν λαϊκή οργή
Ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής είναι μεγάλος. Διότι υπάρχουν έκδηλες αδικίες. Χονδροειδείς αδικίες. Κι αυτές θα προκαλέσουν δικαιολογημένη οργή. Όπως υπάρχουν – επόμενο είναι – και συντεχνιακές αντιδράσεις, για την κατάργηση κεκτημένων προνομίων. Υπάρχουν κι αυτά…

Αλλά την κοινωνική οργή την πυροδοτούν δύο άλλα στοιχεία:

Πρώτον, ότι το ΠΑΣΟΚ εν γνώσει του κορόιδεψε τους πάντες τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν φώναζε ότι «λεφτά υπάρχουν» και μοίραζε πακτωλό προεκλογικών υποσχέσεων.

Έτσι κέρδισε τις εκλογές! Και δεν δικαιούται να λέει ότι «δεν ήξερε». Διότι ήξερε.

Και αν δεν ήξερε, ομολογεί ανευθυνότητα: ότι υποσχόταν χωρίς να έχει ιδέα που πατάει και πού βρίσκεται.

Δεύτερον: ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι παρά τις θυσίες του, τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά. Ήδη μέρος των μεγάλων θυσιών χάνεται, είτε από το αυξημένο κόστος δανεισμού είτε από την ύφεση που φέρνουν τα μέτρα.

Όλα αυτά οδηγούν τον κόσμο σε απελπισία. Και η απελπισία – ή η απαισιοδοξία, αν θέλετε – είναι κακός σύμβουλος.

Εμείς προτείνουμε άλλο μείγμα πολιτικής. Επιμένουμε, και δίνουμε στον κόσμο Ελπίδα. Αλλά η Ελπίδα που εμείς ήδη σπείραμε από το Δεκέμβριο θέλει χρόνο για να καρποφορήσει.

Στην αρχή δημιουργήθηκε φόβος στον κόσμο.

Ύστερα ο φόβος έγινε μούδιασμα.

Αλλά όταν ξεπεραστεί ο αρχικός φόβος και το σημερινό μούδιασμα, θα υπάρξει οργή.

Εμείς προσπαθούμε να μπολιάσουμε την Ελπίδα, ώστε η οργή να μη γίνει καταστροφική.

Να γίνει, αντίθετα, η ευκαιρία για να προωθήσουμε λύσεις γόνιμες και ελπιδοφόρες. Το ΠΑΣΟΚ δεν το μπορεί…


Η ΝΔ οφείλει να ζητήσει συγνώμη

Η «ήπια προσαρμογή» των πρώτων τριών χρόνων (της διακυβέρνησης από την ΝΔ), ήταν περισσότερο «ήπια» παρά «προσαρμογή». Αναμφίβολα οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας δεν τόλμησαν όλα όσα έπρεπε και μπορούσαν. Αλλά κι όσα τόλμησαν βρήκαν το ΠΑΣΟΚ απέναντι. Για παράδειγμα, σας θυμίζω την μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό. Που ήταν ανεπαρκής ίσως. Αλλά κατάφερε να μειώσει τα 130 ασφαλιστικά ταμεία σε 13. Κι αυτό ήταν σημαντικό. Το προσπαθούσαν κυβερνήσεις για δεκαετίες. Αλλά δεν το πέτυχαν. Αυτό τουλάχιστον το πέτυχαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Λίγο ξε-λίγο, το πέτυχαν με το ΠΑΣΟΚ απέναντι! Και το ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σήμερα στην κυβέρνηση ευλογεί την τύχη του που πέτυχε τότε τη δραστική μείωση των ταμείων η ΝΔ, παρά τη δική του λυσσαλέα αντίθεση. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα μεταρρυθμίσεων που τις προώθησε η ΝΔ παρά την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ, ή που αναγκάστηκε να τις υποβαθμίσει για να τις περάσει, ή που δίστασε και τις ανέστειλε λόγω των αντιδράσεων που ξεσήκωνε το ΠΑΣΟΚ. Έτσι η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ζητήσει συγγνώμη που δεν ήταν πιο αποφασιστική όταν μπορούσε.

ΠΗΓΗ: antinews