6 Μαρ 2010

Κοινωνική έκρηξη!!!

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία κοινωνική έκρηξη. Οι σκηνές ξυλοδαρμού του προέδρου της ΓΣΕΕ από απεργούς, η ρίψη χημικών στον Μανώλη Γλέζο και το μέτωπο που έχει σχηματισθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων επιλογών του πρωθυπουργού.

Οι πολίτες αλλά και οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα βρέθηκαν εντελώς απροετοίμαστοι μπροστά στη λαίλαπα των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Ομως, ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου είχε καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες κατά την προεκλογική περίοδο και είχε χαϊδέψει αφτιά τάζοντας παροχές και μια άλλη πολιτική που τελικώς αποδείχθηκε φούσκα.

Εταξε αυξήσεις στους μισθωτούς και μοίρασε μεγάλες μειώσεις στα Δώρα και τις τελικές αποδοχές. Υποσχέθηκε ότι θα διαπραγματευθεί σκληρά με τους Ευρωπαίους προκειμένου να διευρύνει χρονικά την περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής και τελικά υποτάχθηκε σε ένα σκληρό μονεταριστικό μοντέλο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ελεγε ότι «λεφτά υπάρχουν» αλλά δεν έκανε τίποτε για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και την κρατική σπατάλη. Ο Γ. Παπανδρέου βρίσκεται αντιμέτωπος με τις προεκλογικές υποσχέσεις του.

Είναι σαφές πλέον ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε οριακό σημείο καθώς οι σοβαρές αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ απειλούν την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας. Η οικονομία παραμένει στην εντατική και κάθε αστοχία τιμολογείται ακριβά στις αγορές. Η κυβέρνηση οφείλει, έστω και την τελευταία στιγμή, να αναπτύξει πρωτοβουλίες αναπτυξιακού χαρακτήρα καθώς το πακέτο πολιτικής που έχει παρουσιάσει έως τώρα παραπέμπει σε συνταγές ΔΝΤ και μάλιστα χωρίς τα δάνειά του.

ΠΗΓΗ: ΔΑΚΕ Π.Ε.ΝΙΚΑΙΑΣ