9 Φεβ 2010

ΨΕΜΑΤΑ, ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΜΕ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ
“Η ΠΡΟΟΔΟΣ” Πειραιάς 8-2-2010
ΓΟΥΝΑΡΗ 21-23 Τ. Κ. 185 31 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αριθ. Πρωτ.: 110


«Διαίρει και βασίλευε» λέγεται το πιο γνωστό από τα τεχνάσματα που εδώ και αιώνες χρησιμοποιεί η πολιτική εξουσία για να ξεπεράσει τις αντιδράσεις που γεννούν οι κατά καιρούς αντιλαϊκές αποφάσεις της. Φέτος το τέχνασμα αυτό το βλέπουμε να υλοποιείται (και) στην τερατολογία περί «επιδομάτων στο δημόσιο». Το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων εμφανίζεται ως «εθνική απειλή» και «κοινωνική πρόκληση». Επειδή όμως αυτό δεν αρκεί, μέσα από μισές αλήθειες κατασκευάζονται «διαφορές» και «αδικίες» που δεν αντιστοιχούν σε καμία πραγματικότητα.

Πρόθυμοι συνεργάτες της πολιτικής εξουσίας, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εδώ και μέρες προβάλλουν τα επιδόματα του δημοσίου, κάτω από τίτλους που καταγγέλλουν τις σπατάλες και τη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου. Μάλλον δημοσιεύουν αυτούσιες τις πληροφορίες που τους διοχετεύουν τα υπουργεία, χωρίς να μπουν στον κόπο να ρωτήσουν ένα συνδικαλιστικό φορέα, ή ένα εργαζόμενο. Η φωνή του υπουργείου αρκεί για τα ρεπορτάζ τους. Έτσι η πραγματικότητα παρουσιάζεται παραπλανητικά. Κανείς δε μαθαίνει ότι οι δάσκαλοι και οι δασκάλες με δεκαπέντε χρόνια προϋπηρεσίας, παντρεμένοι/ες και με ένα παιδί, χωρίς τα επιδόματα θα έπαιρναν καθαρό μηνιαίο μισθό λίγο πάνω ή λίγο κάτω από 1.000 ευρώ. Ούτε βέβαια μαθαίνει κανείς ότι αυτοί οι εκπαιδευτικοί μαζί με τα επιδόματα φτάνουν δεν φτάνουν σήμερα στα 1.400 ευρώ. Έτσι αυτό που μένει στον αναγνώστη είναι ότι: «ενώ στην Ελλάδα τα επιδόματα στους υπαλλήλους ξεκινούν από το 10% του μισθού και φτάνουν πάνω από το 100%, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 2% και 10%» (Η Καθημερινή, 7 Φεβρουαρίου 2010, πρωτοσέλιδο) ή ότι οι εκπαιδευτικοί π.χ. παίρνουν επιδόματα «410-820» ευρώ (Τα Νέα Σαββατοκύριακο», 6-7 Φεβρουαρίου 2.010, σελ. 4/38). Πόσοι παίρνουν τα 410 ευρώ και πόσοι τα 820; Γιατί παίρνουν 820 ευρώ όσοι τα παίρνουν; Αυτά τα ερωτήματα δεν αφορούν τους δαιμόνιους ρεπόρτερ του έγκυρου τύπου. Αυτοί εκτελούν «εθνικό έργο»: καταγγέλλουν την «αλόγιστη σπατάλη».

Εκτός όμως από τις μισές αλήθειες φτάσαμε και στα ολόκληρα ψέματα. Στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία της 7ης Φεβρουαρίου 2010 δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ που φέρει την υπογραφή επτά (ναι επτά) δημοσιογράφων. Θέμα και πάλι τα επιδόματα του δημοσίου. Στη στήλη με τα επιδόματα του υπουργείου Παιδείας διαβάζουμε ότι: « • Στο προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας χορηγείται από το 2009 ειδική πρόσθετη αμοιβή 105 ευρώ το μήνα. Επιπλέον παρέχεται έκτακτη αμοιβή 3.000 ευρώ το χρόνο, που καταβάλλεται σε τρεις δόσεις.
• Επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 355 έως 821 ευρώ το μήνα».
Βεβαιώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο πως αν και είμαστε προσωπικό του υπουργείου Παιδείας το 2009 δεν πήραμε κα-μί-α αύξηση. Ούτε καμία έκτακτη αμοιβή μας παρέχεται. Τα 3.000 ευρώ το χρόνο τα ακούμε για πρώτη φορά. Τέλος, το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης (που το παίρνουν όλοι οι εκπαιδευτικοί) είναι μονάχα 355 ευρώ και ό,τι άλλο γράφεται ή λέγεται είναι ΨΕΜΑ.
Παρόμοιο ψέμα εμφανίζεται και στο Έθνος της 4ης Φεβρουαρίου 2010. Με σχετικό πίνακα «ενημερώνει» τους αναγνώστες του ότι οι εκπαιδευτικοί παίρνουν 2.486 ευρώ. Για να φθάσει στο νούμερο αυτό κάνει διάφορες αλχημείες:
Α. Υπολογίζει το βασικό μισθό στα 1600 ευρώ, πράγμα που ισχύει μόνο για όσους έχουν περάσει τα 26 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς να το αναφέρει πουθενά.
Β. Αυξάνει το σύνολο των επιδομάτων μας κατά 131 ευρώ, μετονομάζοντας κάποια από αυτά και φουσκώνοντας τα γενικώς.
Γ. Προσθέτει αυθαίρετα 200 ευρώ από υπερωρίες, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων δεν κάνει ούτε μία ώρα υπερωρία.
Δ. Αποκρύπτει το γεγονός ότι όλα αυτά τα νούμερα αφορούν μεικτές αποδοχές.

Μετά από αυτά, καλούμε:
# όλους τους συναδέλφους μας, να διαβάζουν με προσοχή και σκεπτικισμό όλα τα σχετικά ρεπορτάζ. Τις περισσότερες φορές είναι γραμμένα στο πόδι και στηρίζονται αποκλειστικά σε πληροφορίες που διαρρέει η κυβέρνηση.
# τη ΔΟΕ να καταγγείλει τη συστηματική παραπληροφόρηση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα
# τις εφημερίδες Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και Έθνος να επανορθώσουν τις ψευδείς ειδήσεις που παρουσίασαν στα συγκεκριμένα ρεπορτάζ.


Τέλος, θα καλούσαμε όλα τα «αντικειμενικά» ΜΜΕ να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μάταιο.

Ο Πρόεδρος: Γαλάνης Γιώργος
Ο Γ.Γραμματέας: Μεντάκης Αναστάσιος