20 Φεβ 2010

Έρχεται και το Plan C


Καθίστε ήσυχα στην πολυθρόνα σας, πάρτε τον καφέ σας και ετοιμαστείτε να απολαύσετε το τρίτο μέρος της ιλαροτραγωδίας που λέγεται οικονομική πολιτική. Ερχεται το plan C της κυβέρνησης. Αφού δεν προλάβαμε ακόμη να δούμε τα άλλα δύο πλάνα, τώρα συζητούν το τρίτο σχέδιο αφού βλέπουν ότι δεν τους βγαίνει τίποτε απ’ όσα κάνουν. Το πλάνο αυτό προβλέπει νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, στα ποτά και τα τσιγάρα, έμμεσοι φόροι δηλαδή που πλήττουν όμως άμεσα τις τσέπες όλων μας.

Επίσης, αύξηση του ΦΠΑ κατά 2-3 μονάδες, κι όχι για τα πολυτελή προϊόντα αλλά για τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Νέο ψαλίδι στα επιδόματα που μπορεί να φτάσει το 20% (θα κλάψουν μανούλες είπαμε), περικοπές στις υπερωρίες και στο βάθος απολύσεις στο δημόσιο τομέα μέσω μη ανανένωσης των συμβάσεων όταν αυτές λήξουν. «Κόκκινη γραμμή» για το οικονομικό επιτελείου, όπως τουλάχιστον λένε, είναι ο 14ος μισθός ο οποίος θα κοπεί μόνο αν δεν πετύχουμε τους στόχους μας. Το ζήτημα είναι, όμως, ότι με τις επιβαρύνσεις που υφιστάμεθα όλοι έχει κοπεί ήδη και ο 13ος και ο 14ος μισθός, οπότε τι συζητάμε πλέον.

Από την άλλη, Παπακωνσταντίνου και Κατσέλη σε συνεντεύξεις τους δεν απέκλεισαν τη διέξοδο του ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι πιο ψύχραιμες φωνές φωνάζουν σε όλους τους τόνους ότι αν πάμε εκεί θα μας πιουν το αίμα με το φουγάρο της σόμπας.

Ολα τα παραπάνω μέτρα είναι αυτονόητα για το ΔΝΤ αλλά θα απαιτήσει ακόμη χειρότερα προκειμένου να μας δανείσει. Το ζήτημα είναι όμως το εξής:

Θα μας δώσει χρήματα να την βγάλουμε καθαρή κάνα – δύο χρόνια και μετά τι; Θα έχουμε δημιουργήσει ανταγωνιστική οικονομία, θα προσελκύσουμε επενδύσεις και άλλα τέτοια θαύματα; Μάλλον όχι, οπότε θα μας μείνει μόνο το σκληρό πακέτο μέτρων του ΔΝΤ. Και για να ξέρετε: Το Ταμείο – βρυκόλακας ποτέ δεν επιβάλλει μέτρα στις επιχειρήσεις, τις τράπεζες, τους εφοπλιστές και τους άλλους έχοντες τον πλούτο…

ΠΗΓΗ: antinews