9 Φεβ 2010

Λάιτ …Ασφαλιστικό παρουσίασε ο Λοβέρδος

Αφού έριξαν άδεια για να πιάσουν γεμάτα με τη συνταξιοδότηση στα 67, αφού τρόμαξαν όλη την κοινωνία, ακόμη και στρατιωτικούς και ένστολους, αποφάσισαν να παρουσιάσουν ένα πιο… λάιτ ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο στην ουσία θα αυξήσει δύο χρόνια (από τα 61 στα 63) τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι το 2015. Γνωστή και δοκιμασμένη η συνταγή να τους τρομάξουμε όλους και μετά να εμφανίσουμε πιο ήρεμα μέτρα, πιο ευκολοχώνευτα αλλά κι αυτά αρκετά επώδυνα.

Ο Α. Λοβέρδος καταργεί τις εθελούσιες εξόδους (έργο ΠΑΣΟΚ κι αυτό από την εποχή του Ανδρέα), αυξάνει την ποινή για την πρόωρη συνταξιοδότηση στο 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη, προτείνει την αναστολή της σύνταξης για το συνταξιούχο που εντοπίζεται ότι εργάζεται σε ηλικία κάτω των 55 ετών για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή όσοι εκμεταλλεύτηκαν σχέδια συνταξιοδότησης που έφτιαξαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και πήραν σύνταξη αν συλληφθούν να δουλεύουν θα χάνουν τη σύνταξή τους. Αν είσαι δηλαδή 50 ετών απλά θα περιμένεις να πάρεις τη μηνιαία σύνταξη και θα κάθεσαι σε μια πολυθρόνα αφού με τέτοιες μεγάλες συντάξεις ζεις πλουσιοπάροχα.

Επίσης, δίνει κίνητρα όπως προσαύξηση της σύνταξης για παραμονή στην εργασία, ενώ θεσπίζει αναλογικότερο ποσό σύνταξης βάσει των ενσήμων που συγκεντρώνει κάθε ασφαλισμένος.

Καταργεί τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου στους εργαζόμενους με τις εθελούσιες εξόδους γιατί όπως επισημαίνει δε μπορεί να βγαίνουν στη σύνταξη από τον ΟΤΕ και στις τράπεζες σε ηλικία 48 έως 53 ετών, εισπράττοντας σύνταξη 2.100 ευρώ. Εργο ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο και συνέχεια από την Νέα Δημοκρατία είπαμε…

Επίσης, η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο θα εφαρμοστεί σταδιακά από το 2013. Θεσπίζεται πιο αυστηρό σύστημα για τις αναπηρικές συντάξεις με προγράμματα απασχόλησης των προσωρινά αναπήρων, ενώ σε ένα χρόνο θα έχει αναμορφωθεί η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών. Όσοι βρεθούν εκτός της νέας λίστας θα εξαναγκαστούν να δουλεύουν 5-7 χρόνια επιπλέον.

Τέλος, καθιερώνεται βασική σύνταξη από το 2018, ύψους περίπου 360 ευρώ, η οποία θα χορηγείται και σε αλλοδαπούς έπειτα από 35 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: antinews