2 Φεβ 2010

Τότε ψίχουλα , τώρα ….«Δεν υπάρχει σάλιο»

Η κατάσταση στον αγροτικό τομέα είναι ιδιαίτερα οξυμμένη με τους αγρότες στους δρόμους για τρίτη εβδομάδα. Αντί για ουσιαστικό διάλογο, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρκείται σε επικοινωνιακές φιέστες στο Ζάππειο μιλώντας για τους αγρότες χωρίς τους αγρότες ή ακόμη χειρότερα εξαπολύοντας ύβρεις και ανοίκειους χαρακτηρισμούς εναντίον τους (τραμπούκοι, σεξιστές, αχταρμάς κλπ. βλ. συνέντευξη Μπατζελή στο Βήμα της Κυριακής 24/01/2010).

Η καθυστέρηση της κυβέρνησης να αρχίσει ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες είναι ενδεικτική της πρόθεσής της να επενδύσει στην κόπωση των αγροτών που είναι στα «μπλόκα» και στη δυσφορία άλλων κοινωνικών ομάδων από το κλείσιμο των δρόμων. Ακολουθεί τη γνωστή τακτική του «διαίρει και βασίλευε» με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας από την παράταση των αποκλεισμών στο εθνικό δίκτυο.

Η οικονομική κατάσταση των αγροτών έχει επιβαρυνθεί αυτή την περίοδο, διότι λόγω της καθυστέρησης στην ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων τους, δεν έχουν λάβει το σύνολο των επιδοτήσεων. Μέχρι πέρυσι οι επιδοτήσεις εξοφλούνταν πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το έργο της ψηφιοποίησης έχει ανατεθεί στην «πράσινη» ΠΑΣΕΓΕΣ και πραγματοποιείται από τις κατά τόπους ΕΑΣ. Ακόμη και στους νομούς που έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση δεν έχει καταβληθεί το υπόλοιπο των κοινοτικών ενισχύσεων.

Φέτος οι τιμές στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα –με εξαιρέσεις, όπως το βαμβάκι που από 20 έχει 30 λεπτά το κιλό- είναι χειρότερες από την προηγούμενη χρονιά. Πέρυσι, η κυβέρνηση της ΝΔ στήριξε το αγροτικό εισόδημα με το «πακέτο» των 500 εκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Τότε στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα χαρακτήριζαν «ψίχουλα» και ζητούσαν τουλάχιστον τα διπλάσια. «Η κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι με ψίχουλα δεν αντιμετωπίζονται τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που συσσώρευσε στην ύπαιθρο με την πολιτική της» . (Δήλωση πολιτικού εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Έξαρχου, 22/01/2009).

Ο κ. Παπανδρέου από τα προεκλογικά μπαλκόνια έλεγε ότι «χρήματα υπάρχουν». Πέρυσι υποδεχόταν στο λιμάνι του Πειραιά τους διαμαρτυρόμενους αγρότες της Κρήτης με τα τρακτέρ τους.

Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί. Τα αγροεφόδια στην Ελλάδα είναι ακριβότερα από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Η αγορά λειτουργεί με όρους καρτέλ. Οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα έχουν καταρρεύσει. Τα περισσότερα προϊόντα παραμένουν απούλητα στις αποθήκες.

Μέγα θέμα οι παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενων προϊόντων. Έγιναν βήματα από την κυβέρνηση ΝΔ με την καθιέρωση ισοζυγίου στο γάλα και το κρέας και την αναγραφή στα τιμολόγια της χώρας προέλευσης.

Η εκτροπή του Αχελώου, με τις δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος είναι στον αέρα. Κινδυνεύει να μείνει μια τρύπα στο νερό όταν έχουν δαπανηθεί πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ και για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται λιγότερο από 3 χρόνια και 200 εκατομμύρια ευρώ.

Τα εγγειοβελτιωτικά έργα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής δεν αναγνωρίζονται από την κ. Μπατζελή που θα επανασχεδιάσει εκ του μηδενός. Ορατός ο κίνδυνος μη απορρόφησης κοινοτικών πόρων. Το πρόγραμμα από 7 δισ. ευρώ περικόπτεται στα 5,8 με αποτέλεσμα να περικοπούν και τα έργα που είχαν προγραμματισθεί με νομαρχίες και δήμους.

Η δραστική μείωση του προγράμματος νέων αγροτών έχει ως αποτέλεσμα την αποβολή 5.500 νέων από το συγκεκριμένο πρόγραμμα . Αντιθέτως ο κ. Παπανδρέου πριν τις εκλογές μιλούσε για «προγράμματα για νέους αγρότες με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, ώστε να μπορούμε να μπούμε στη νέα εποχή της πράσινης ανάπτυξης». Ομιλία στις Σέρρες 8/01/09).

Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα μέσω του κανονισμού ήσσονος σημασίας de minimis να δοθούν εθνικές ενισχύσεις μέχρι 15.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα έως το τέλος του 2010 και μέχρι ένα ορισμένο ύψος (στην τριετία 150 εκατ. ευρώ).

Με την ίδια καθαρότητα που ταχθήκαμε υπέρ των ανοιχτών δρόμων επιμένουμε στην ανάγκη επίλυσης των αγροτικών προβλημάτων και τη χάραξη μακροχρόνιας πολιτικής για την κοινωνική συνοχή.

Η παραμονή των αγροτών στη γη τους είναι προϋπόθεση για να παραμείνει ζωντανή η ελληνική περιφέρεια που ερημώνει.

ΠΗΓΗ: politis-gr