25 Απρ 2010

Μαύρη Κυριακή


Δύο σοσιαληστές θα μιλήσουν για την τσέπη μας και το μέλλον μας

Το πιο κρίσιμο πρωινό για την Ελλάδα θα είναι αυτό της Κυριακής όπου θα συναντηθούν ο Γ. Παπακωνσταντίνου με τον Ντ. Στρος Καν, ή για να κάνουμε και κανένα αστείο, δύο σοσιαληστές θα μιλήσουν για την τσέπη μας και το μέλλον μας.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, χωρίς όμως πολλά περιθώρια για την Ελλάδα έτσι όπως είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, είναι οι περικοπές στον ιδιωτικό τομέα, οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής του ΔΝΤ θεωρεί δεδομένα τρία πράγματα:

1. Άμεσες απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων οι οποίες σε διάστημα τριετίας θα φτάσουν τις 250.000. Επίσης, κατάργηση θέσεων στον δημόσιο τομέα μέσω των συγχωνεύσεων δεκάδων οργανισμών.

2. Περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Στόχος του Στρος Καν είναι είτε να κοπεί ο 14ος μισθός είτε να μειωθεί κατά 20% αρχικά το εργατικό κόστος, επομένως, ψαλίδι κατά μέσο όρο 20% στους μισθούς. Στο τραπέζι πέφτει η περικοπή άμεσα κατά 20%-30% του επιδόματος καλοκαιριού και το ίδιο στο δώρο Χριστουγέννων. Η κυβέρνηση φαίνεται να ανθίσταται αλλά για τα… μάτια του κόσμου.

3. Το νέο ασφαλιστικό Λοβέρδου περιλαμβάνει αλλαγές οι οποίες θα είναι επώδυνες μετά το 2018. Το ΔΝΤ λέει αλλάξτε το νόμο, φέρτε αλλαγές που θα ισχύουν το πολύ από το 2012. Ψαλίδι στις υψηλές συντάξεις, πάγωμα στα χαμηλά κλιμάκια, κατάργηση πρόωρων συντάξεων, ακόμη κι αυτών που έχουν ήδη βγει στη σύνταξη με εθελούσιες εξόδους (κάτι μάλλον δύσκολο διότι τα δικαστήρια θα είναι αντίθετα). Επίσης, οι συντάξεις πλέον θα υπολογίζονται με βάση όχι την τελευταία 5ετία ή 10ετία αλλά με τον μέσο όρο όλου του εργασιακού βίου.

Αυτά για αρχή, λένε στο ΔΝΤ και θα ζητήσουν από τον Παπακωνσταντίνου να πάρει πίσω το Τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και να φέρει πιο σκληρό και επώδυνο αλλά και Τετραετές.

Τώρα τι πρωινό θα είναι αυτό για την Ελλάδα, εμείς λέμε καλύτερα να μην ξημερώσει Κυριακή.

ΠΗΓΗ: antinews