23 Απρ 2010

Μας έκανε και χάρη…


Μας έκανε και χάρη. Αυτός είναι ο τίτλος του διαγγέλματος του πρωθυπουργού από το Καστελόριζο. Μας έκανε χάρη που πάμε στο ΔΝΤ και μπαίνουμε σε περιπέτειες. «Δε θα κάνουμε τη χάρη στις αγορές και τους κερδοσκόπους” είπε ο Γ. Παπανδρέου αλλά θα βρούμε την Ιθάκη διότι πλέον έχουν χαρτογραφήσει τις θάλασσες.

Όμορφα λόγια, αλλά αν ζούσε ο Καβάφης μάλλον θα έκοβε το χέρι του παρά να γράψει τους γνωστούς στίχους που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για τη νέα… Οδύσσεια του Ελληνισμού.

Σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της κρίσης που μπαίνει η κυβέρνηση και ο τόπος οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου χρησιμοποίησαν τα εξής τεχνάσματα:

- Επέλεξαν το ακριτικό Καστελόριζο θέλοντας να δείξουν ότι ακόμη και σ’ αυτή την εσχατιά του Ελληνισμού η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στις δύσκολες ημέρες. Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος κάποιοι στο νησί κορνάριζαν συνεχώς, μάλλον ξέφυγε από τους επικοινωνιολόγους. Λέτε να πανηγύριζαν;

- Διάλεξαν να έχει φόντο ο Γ. Παπανδρέου τη θάλασσα, το κυρίαρχο στοιχείο της χώρας, έτσι για να ξεχαστούν οι Έλληνες με την όμορφη εικόνα. Αυτό, όμως, λειτουργεί και ως μπούμερανγκ. Δηλαδή εκφράσεις του τύπου “πάμε για φούντο”, “πάμε για πνίξιμο”, “το καράβι βούλιαξε και ο καπετάνιος το εγκατέλειψε”, “ο Τιτανικός βρίσκεται στον πάτο” κ.λπ.

- Το διάγγελμα είχε δραματικό τόνο, με ολίγη λογοτεχνία προκειμένου να κεντρίσει το φιλότιμο του Έλληνα. Εκφράσεις του τύπου θα πάμε μπροστά, θα βρούμε την Ιθάκη, νέα Οδύσσεια του Ελληνισμού, απάνεμο λιμάνι για να φτιάξουμε από την αρχή το καράβι, λειτουργούν στο υποσυνείδητο. Όμως, με άδειες τσέπες και άδεια στομάχια τι να την κάνεις τη λογοτεχνία και τα ωραία λόγια.

Η πληροφορία ότι μετά το διάγγελμα ένα καράβι περίμενε τον πρωθυπουργό να τον περάσει στην απέναντι όχθη με άλλο όνομα, διαψεύδεται…

ΠΗΓΗ: antinews