25 Απρ 2010

«Βραζουν» κοινωνια και ΠΑΣΟΚ


Οι συνεχείς παλινωδίες και οι λανθασμένοι χειρισμοί που οδήγησαν στο μετέωρο βήμα του πρωθυπουργού προς τις ανοιχτές αγκάλες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκτός από τις δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, στην τσέπη και την καθημερινότητα των φορολογούμενων πολιτών, αναμένεται ότι θα έχουν και πολιτικές συνέπειες για τον ίδιο προσωπικά και για την κυβέρνησή του.

Μετά τη λήψη της -καταδικαστικής για τη..χώρα, όπως όλα δείχνουν- απόφασης να ζητηθεί η προσφυγή στον περιώνυμο μηχανισμό στήριξης, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ουσιαστική στήριξη της Ε.Ε., οι προσπάθειες του κ. Παπανδρέου επικεντρώνονται τώρα στην αναζήτηση τρόπου να διαχειριστεί την επικείμενη σφοδρή κοινωνική αντίδραση.

Τόσο η ελληνική κοινωνία όσο και το εσωτερικό της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος «βράζουν» για τις επιλογές του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου, που έστειλαν την Ελλάδα στο ΔΝΤ, φέρνοντας ακόμη πιο σκληρά, ακραία, μέτρα τα οποία θα είναι αδύνατο να αντέξουν οι πολίτες. Οι εσωκομματικές αντιδράσεις και η αντίδραση της κοινωνίας τσαλακώνουν ήδη τη δημόσια εικόνα του κ. Παπανδρέου και φέρνουν ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Από την -πρόσφατη- διαβεβαίωση ότι «τα δύσκολα πέρασαν» μέχρι την παραδοχή από τον κ. Παπανδρέου της «οδύσσειας» που περιμένει τη χώρα και τους Ελληνες, οι εγκληματικές αμφιταλαντεύσεις και καθυστερήσεις, σε συνδυασμό με τις λανθασμένες επιλογές, κόστισαν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό κράτος, καθιστώντας ακόμη πιο δυσχερή τη θέση μας απέναντι στις αγορές, στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Ολα δείχνουν ότι οι πολιτικές ανακατατάξεις θα προηγηθούν των οικονομικών επιπτώσεων, αλλά ακόμη και ένας σαρωτικός ανασχηματισμός, με χρέωση των αποτυχημένων χειρισμών στην οικονομία στους κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη, καθώς επίσης της ανυπαρξίας έργου σε άλλους υπουργούς, δεν είναι σε θέση να διασώσει, τελικά, και το «προφίλ» του ίδιου του πρωθυπουργού. Οι καιροί έχουν αλλάξει δραματικά και η «χιονοστιβάδα» των δυσμενών αλλαγών που έρχονται στη χώρα επηρεάζει τόσο αρνητικά το κλίμα και σε πολιτικό επίπεδο, ώστε είναι άγνωστο εάν η κατάσταση θα είναι, τελικά, αναστρέψιμη.

ΠΗΓΗ: realpolitics