27 Απρ 2010

Ομολογία πλήρους κατάρρευσης


Ομολογία πλήρους κατάρρευσης του προγράμματος σταθερότητας που κατέθεσε πριν μερικούς μήνες η κυβέρνηση είναι η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που παρουσίασε σήμερα ο διοικητής, Γ. Προβόπουλος. Το γεγονός και μόνο ότι η ΤτΕ προβλέπει ύφεση με ρυθμό μεγαλύτερο του 2% ενώ το πρόγραμμα έκανε λόγο για 0,9% είναι ένα μόνο στοιχείο. Παράλληλα, η ανεργία για φέτος αναμένεται να εκτοξευτεί στο 11%.

Ακόμη πιο τραγικά είναι τα πράγματα για το δημόσιο χρέος. Η πρόβλεψη είναι ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα τείνει να σταθεροποιηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα (130%) μόλις το 2014. Αν μάλιστα το χρέος του 2009 τελικά αναθεωρηθεί στο 120% ή 122% του ΑΕΠ, θα πρέπει αυτή η πρόβλεψη να αναθεωρηθεί επί το δυσμενέστερο.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2008 έφθασε το 14,6% του ΑΕΠ και, μετά από παροδική υποχώρηση το 2009 στο 11,2% του ΑΕΠ, το πρώτο δίμηνο του 2010 έχει αρχίσει να διευρύνεται και πάλι. Το υψηλό εμπορικό έλλειμμα οφείλεται άμεσα στην απώλεια ανταγωνιστικότητας, η οποία από το 2001 μέχρι σήμερα έχει υπερβεί το 20%.

Ο Γ. Προβόπουλος ζήτησε μείωση κατά 5% του ελλείμματος για φέτος, δηλαδή από το 13,6% να πέσει σίγουρα γύρω στο 8%, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο που θα απαιτήσει σκληρότερα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στην έκθεση τονίζεται ότι επέδειξε ισχυρές αντοχές στην διάρκεια της διεθνούς κρίσης, γεγονός στο οποίο συνετέλεσε και η παροχή άφθονης ρευστότητας από το Ευρωσύστημα με χαμηλό κόστος.

“Προϋπόθεση, όμως, για να διατηρήσει ο τραπεζικός τομέας αυτή την ανθεκτικότητά του και στο μέλλον, ιδιαίτερα εν όψει της σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας, είναι η αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, η οποία επηρεάζει τις λειτουργίες του, και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στο μέλλον της οικονομίας” τονίζεται. Δεν απέκλεισε ο κ. Προβόπουλος και τις συγχωνεύσεις τραπεζών προκειμένου να αντέξουν στην κρίση.

Αν όλα αυτά δεν είναι σκηνικό πτώχευσης τότε ζούμε έναν εφιάλτη.

ΠΗΓΗ: antinews