22 Ιουλ 2009

Ανακοίνωση της Δ.Α.Κ.Ε./Δ.Ε. για τη συγκρότηση του Δ.Σ της Ο.Λ.Μ.Ε.

Όταν η ανευθυνότητα και ο πολιτικός οπορτουνισμός κυριαρχούν και ο πολιτικός μεγαλοϊδεατισμός καθοδηγεί, τότε πράγματι όλα μπορούν να συμβούν. Δεν μας εκπλήσσουν λοιπόν τα όσα ευτράπελα συνέβησαν στη συνεδρίαση της 16-7-09 μετά την τρίτη ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου του Δ.Σ της ΟΛΜΕ, αλλά και τα όσα επακολούθησαν στη συνεδρίαση της 20-7-09.

Από την πρώτη συνεδρίαση φάνηκε καθαρά ότι η ΠΑΣΚ είχε αποφασίσει να παίξει ένα σκληρό πολιτικό παιχνίδι εκβιασμού προς τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ (ΣΕΚ). Εκμεταλλευόμενη τον εκλογικό καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, και θεωρώντας την ίδια ως εν δυνάμει νομέα της κρατικής εξουσίας, απαίτησε από τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τα μέγιστα, εκχωρώντας της τα ελάχιστα. Κατέστη έτσι φανερό ότι ήταν αδύνατη η οποιαδήποτε σύγκλιση των δύο παρατάξεων. Μετά από αίτημα των ΣΕΚ και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι δυο πρώτες ψηφοφορίες για την ανάδειξη προέδρου, -οι οποίες απέβησαν άκαρπες- διακόπηκε η συνεδρίαση και ορίστηκε η συνέχιση της μετά από 15 μέρες. Έτσι ορίστηκε η συνέχιση της διαδικασίας για την Πέμπτη 16-7-09.

Το διάστημα των 15 ημερών ήταν υπεραρκετό για να προκύψουν οι όποιες ζυμώσεις μεταξύ παρατάξεων , που πραγματικά το επιθυμούσαν. Όμως η τακτική της ΠΑΣΚ παρέμεινε αμετάβλητη και όταν κατάλαβε ότι τα σχέδια της δεν μπορούσαν να ευοδωθούν, ζήτησε νέα αναβολή της συνεδρίασης!!! Πρότεινε μάλιστα να επαναληφθεί η διαδικασία στο διάστημα μεταξύ 27 -30 Ιουλίου!!!

Με την πρόταση της ΠΑΣΚ διαφώνησαν οι υπόλοιπες παρατάξεις (μόνη εξαίρεση οι ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ), και τελικά αποφασίστηκε ολιγόωρη διακοπή και συνέχιση της διαδικασίας το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Με την έναρξη της διαδικασίας ο εκπρόσωπος της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ εξέφρασε την ελπίδα για εκ περιτροπής ανάληψη της θέσης του Προέδρου του Δ.Σ (1 χρόνο ΠΑΣΚ-1χρόνο ΣΕΚ), χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από τη πλευρά της ΠΑΣΚ. Δεδομένου ότι κανένα μέλος του Δ.Σ δεν ήθελε να κάνει κάποια τοποθέτηση, προχώρησε η διαδικασία τρίτης ψηφοφορίας, που ανέδειξε Πρόεδρο τον Δημήτρη Πεππέ (ΔΑΚΕ), σύμφωνα με το καταστατικό.

Τότε διαδραματίστηκαν σκηνές απείρου κάλλους, που θα ζήλευε και ο καλύτερος σεναριογράφος παλαιάς ελληνικής κωμωδίας. Με τον ισχυρισμό ότι … παρανόησαν την πρόταση των ΣΕΚ, ζήτησαν να ακυρωθεί η τρίτη ψηφοφορία και να πραγματοποιηθεί τέταρτη ψηφοφορία κατά παράβαση του καταστατικού!!!
Όταν αντιλήφθησαν ότι είχαν ξεπεράσει τα όρια της καταστατικής εκτροπής, ζήτησαν από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο να παραιτηθεί!!! Ο πρόεδρος, ως όφειλε, απευθύνθηκε στα μέλη του Δ.Σ και ρώτησε αν υπάρχει κάποιο μέλος, που αμφισβητεί τη νομιμότητα της διαδικασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας δεν αμφισβήτησε τη νομιμότητα της διαδικασίας. Μάλιστα οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ μίλησαν για τακτική της ΠΑΣΚ που εκφυλίζει της διαδικασίες. Όταν η ΠΑΣΚ αντελήφθη ότι το αίτημα της δεν επρόκειτο να γίνει αποδεκτό αποχώρησε από τη διαδικασία. Επανήλθε στη συνεδρίαση της 20ης Ιουλίου, κατέθεσε την ίδια πρόταση, και αποχώρησε εκ νέου.

Πέραν της ευτράπελης δήλωσης ότι οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚ στην ΟΛΜΕ …εκ παραδρομής … παρανόησαν τη πρόταση της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, οφείλουμε να ασχοληθούμε με το πολιτικό ζήτημα που προέκυψε, λόγω της στάσης της ΠΑΣΚ. Ακολούθησε μέχρι τέλους μία εκβιαστική τακτική απέναντι στη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και την καλούσε να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα της ΠΑΣΚ για τη θέση του προέδρου του Δ.Σ της ΟΛΜΕ, για να μη βγει πρόεδρος από τη ΔΑΚΕ. Όταν η εκβιαστική αυτή τακτική δεν απέδωσε και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ αντελήφθησαν ότι έχασαν και το έλασσον (προεδρία ενός έτους), επικαλέστηκαν αστείες δικαιολογίες, που τους μειώνουν στα μάτια του κλάδου.

Ο ισχυρισμός της ΠΑΣΚ ότι μπορεί να προκύψει πρόεδρος πλειοψηφίας είναι αβάσιμος, γιατί και την καλή διάθεση να συνεργαστούν επί ίσοις όροις με τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ δεν είχαν, αλλά ακόμη και αν αυτό είχε πραγματοποιηθεί, πάλι πρόεδρος μειοψηφίας θα είχε εκλεγεί (5 στα 11 μέλη). Παρακμιακή είναι και η άποψη της ΠΑΣΚ για τη θέση του προέδρου. Ο πρόεδρος δεν είναι εκφραστής καμίας συγκυριακής σχετικής ή απόλυτης πλειοψηφίας. Είναι ο εκπρόσωπος όλων των καθηγητών και εγγυητής όλων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.

Καταγγέλλουμε στους συναδέλφους την τυχοδιωκτική στάση της ΠΑΣΚ και την ιδιοκτησιακή αντίληψη που πρόσφατα απέκτησε για τη θέση του προέδρου. Την καλούμε να μην παρακωλύει άλλο τη διαδικασία συγκρότησης και να πάψει να πλήττει το κύρος της ομοσπονδίας. Της θυμίζουμε δε ότι:
@ στις πρόσφατες εκλογές για το 14Ο Συνέδριο οι συνάδελφοι την ανέδειξαν δεύτερη δύναμη με 7% διαφορά από την πρώτη ΔΑΚΕ.
@ κατά τη πρόσφατη συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ της ΔΟΕ η πρώτη δύναμη ΠΑΣΚ ανέλαβε τη θέση του Προέδρου ενώ η ΔΑΚΕ ως δεύτερη δύναμη τη θέση του Γραμματέα

Απέναντι σε όλα αυτά τα τραγελαφικά γεγονότα και μακριά από υπόγειες συναλλαγές, η ΔΑΚΕ Καθηγητών ΔΕ με υπευθυνότητα στήριξε τη θέση της για ένα συνθετικό προεδρείο με βάση την αρχή της αναλογικότητας. Αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που της αναλογούν καλεί και τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις να πράξουν το ίδιο αναλαμβάνοντας τις υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου.
Πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά ο χρόνος θα είναι ικανοποιητικός έτσι ώστε να μην υπάρξουν εκ παραδρομής αποφάσεις… … .

Ε.Ε. ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε,